Nyíregyháza

2020.06.04. 17:32

A tízet még száztíz is követi

Tíz hársfát ültettek el Nyíregyházán a Gólya ABC melletti parkban.

Fotó: Pusztai Sándor

Nyíregyháza már most is a zöld városok közé tartozik, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne még zöldebbé. Ennek részeként szerda kora délután a megyeszékhely polgármestere tíz hársfát ültetett el a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagjaival közösen.

Több szívügye is van

– Szerencsére több szívügyem is van – mondta dr. Kovács Ferenc a faültetés előtt. – Ezek egyike a helyi vállalkozók összefogása, a másik pedig az, hogy tegyük még zöldebbé a várost, ültessünk fákat, fasorokat. Nagyjából két évvel ezelőtt vetettem fel a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagjainak, hogy támogathatnák ezt a kezdeményezést ők is. A kérésem megértésre talált, közel két és fél millió forintot ajánlottak fel a helyi vállalkozók fatelepítésre, így Nyíregyháza ennek köszönhetően 120 fával lesz majd gazdagabb.

Dr. Kovács Ferenc elmondta, az elmúlt években több ezer fát és több tízezer cserjét ültettek el a megyeszékhelyen.

Mindezt azért tettük és tesszük, hogy Nyíregyháza, zöldebb, szebb és egészségesebb legyen. Ezek a fák nem is igazán nekünk, hanem az utánunk következő generációknak szólnak. Ugyan Nyíregyháza egyik csodálatos adottsága az 54 hektáros parkerdő, de további zöld felületekre is szükség van ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a városban.

Ősszel még újabb száztíz

– Mielőtt a polgármester úr megkérdezett minket, lenne-e kedvünk csatlakozni a faültetéshez, már részt ­vettünk a Szegfű utcán hasonló akcióban – mondta Lakatos Tibor, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület elnöke.

– Természetesen örömmel csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez. Több mint 2,4 millió forintot ajánlottunk fel összesen, ebből 120 hársfacsemetét tudtunk vásárolni. Szerettük volna már korábban, tavasszal elültetni a fákat. Akkor az időjárás közbeszólt, de most szerencsére ez a tíz facsemete a helyére kerülhet. A többit pedig a tervek szerint ősszel fogjuk elültetni.

Tíz éve tiltakoztak

A szerdai helyszínnek szimbolikus jelentősége is van, ugyanis tíz évvel ezelőtt ősszel történt, hogy a park melletti bolt már érvényes engedéllyel rendelkezett az üzlet mellett a park helyén egy parkoló kialakítására. Már elkezdték kivágni a fákat, amikor a lakótelepen élők megjelentek, és többen elállták a munkagépek útját. Az építési engedélyt akkor visszavonták, több fát meg tudtak menteni, többek között olyanokat, amelyeket a lakók ültettek.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában