Kemecse

2020.06.14. 15:30

Két évtized településvezetőként

Országgyűlési képviselőként, a megyei közgyűlés tagjaként, a megyei fejlesztésekért felelős biztosként, a kisvárosok szövetségének elnökeként is a városvezetés volt és marad a legfontosabb Lipők Sándor számára, aki húsz éve Kemecse polgármestere. Mindenért megküzdöttek, és megbecsülik a sikereket, az eredményeket.

Fotó: Pusztai Sándor

Az idei június 4-e nemcsak a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója, illetve a nemzeti összetartozás napja – amelynek törvényjavaslatát a parlamentben országgyűlési képviselőként maga is megszavazta – miatt különleges Lipők Sándor életében, hanem azért is, mert 2000. június 4-én választották először Kemecse polgármesterévé, 20 éve irányítja a települést.

– Nagyon fel volt bolydulva a közélet 1998-ban, ami egy sajátos helyzetet teremtett. Váltást akartak a helyiek, akkor lettem először a testület tagja, s megbíztak az alpolgármesterséggel – emlékezett vissza a kezdetekre Lipők Sándor, aki ekkor az ország egyik legfiatalabb alpolgármestere, 2000-ben pedig polgármestere lett. Meglepte a felkérés, Kemecse életében, vezetésében akartak változást, hogy jobban megfeleljenek az helyi közösség elvárásainak.

Egyre többen élnek Kemecsén

– A kihívástól, feladattól, munkától, gondoktól soha nem ijedek meg, egy polgármester életében állandóan olyan élethelyzetek, problémák jönnek szembe, melyek nem megszokottak, nem rutinszerű feladatok, s mindenre meg kell találni a helyes választ. S ennek saját magammal és a helyi közösséggel szemben is felelősségteljesnek kell lennie – mondta egyfajta városvezetői hitvallásként Lipők Sándor.

A régi és rossz struktúrák, szervezeti kultúrák átalakításával indult a munka, így például az informatikai rendszer kiépítése révén minden hivatali dolgozó saját számítógépen dolgozhatott, majd a költségvetés elkészítése volt nagy feladat, s ezt annyira komolyan vette, hogy közgazdászként alap- és mesterfokon is diplomázott.

Egy polgármesternek képeznie kell magát – vallja, és hozzátette: a több mint 20 éves vezetői gyakorlat és tapasztalat a mindennapi ügyek vitelében is sokat számít, legyen szó egy projekt előkészítéséről, befejezéséről. Büszke arra, hogy folyamatosan emelkedik a Kemecsén élők száma, a ma már több mint ötezer lakosú kisvárost egyre többen választják lakhelyüknek, az eladó ingatlanok – a családtámogatásnak is köszönhetően – hamar új tulajdonosra találnak.

A városvezetés a legfontosabb

A kemecseiek nagyon rég vágytak arra, hogy a településük megkapja a városi rangot, de nem voltak elég bátrak, hogy pályázzanak. Megteremtettük a feltételeket, s 2005-ben egy nagyon komoly lobbi is kellett ahhoz, hogy várossá nyilvánítsák Kemecsét, amihez egy kialakult vita miatt végül a köztársasági elnök döntésére volt szükség

– idézte fel a város és polgármesterségének egyik legjelentősebb eredményét Lipők Sándor.

– A másik nagy büszkeség, az az országban is egyedülálló és különleges kegyeleti park, ahol az exhumálást követően újratemettük Répásy Mihály honvéd tábornokot, és obeliszket emeltünk az ő és az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kemecsei hőseinek tiszteletére. Ami nagyon fontos, hogy a járási székhelyi feladatokat visszakaptuk, s újra lett Kemecsei járás a megyében, új járási hivatallal, ezért is sokat küzdöttünk.

– Siker és öröm volt mindenki számára – summázott a polgármester, akinek országgyűlési képviselőként, a megyei közgyűlés tagjaként, a megyei fejlesztésekért felelős biztosként, a kisvárosok szövetségének elnökeként is a városvezetés volt és marad a legfontosabb. – Egy várost már más szemlélettel kell irányítani, mert Kemecsén túl a térségben is feladata és kötelezettsége van egy polgármesternek.

– Semmi nem hullott az ölünkbe, mindenért megküzdöttünk, és megbecsüljük – fogalmazott Lipők Sándor, s egy gyors számolást követően azt mondta, az elmúlt 20 évben csaknem 10 milliárd forint fejlesztési forrás jutott a kemecsei, Kemecsét is érintő beruházásokra, és mintegy kétmilliárd forint a jelenlegi projektek összege. Ezek egy része már folyamatban van, több az előkészítő, kivitelezési, tervezési fázisban tart, vagy most kötik a támogatási szerződését.

Munkahelyeket teremteni

A jövő feladatairól azt mondta, nagyon fontos a városközpont további fejlesztése és a munkahelyteremtés.

Van egy 100 hektáros iparterületünk – 20 év alatt sikerült összevásárolni –, ami jövő év végére minden közművel ellátott lesz. Ez lehet egy kitörési pontunk.

– A legfontosabb a munkahelyteremtés, mert az 1990-ben megszűnt mintegy 1000 munkahelynek csak a 10-15 százalékát sikerült pótolni. Azon dolgozunk, hogy sikerüljön találni olyan befektetőt, aki az ipari parkunkba települve a helyieket foglalkoztatja – sorolta a polgármester, és megjegyezte: egy-két intézménnyel még el vannak maradva, ilyen az új óvoda építése, sajnos eddig a pályázati lehetőség nagy intézmény építésére nem vonatkozott, valamint nagyon fontos lenne egy új mentőállomás, ami nemcsak a kemecseiek, hanem a környéken, a térségben élő csaknem 30 ezer ember ellátásáról gondoskodik.

– Egy város fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy ismerjük az igényeket, legyenek célok, ezeket fogalmazzuk meg, s mindennap tegyünk azért, hogy előrébb jussunk. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy azt mondhassuk: szinte minden ígéretet sikerült betartanunk. Megújult az iskola, új városházát, bölcsődét és járási hivatalt építettünk. Volt, hogy csak sokadszorra, de sikerült, és ezek visznek minket tovább a városért és az itt élőkért – fogalmazott Lipők Sándor.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában