Panyola

2020.06.24. 17:20

Nem mindegy, mi kerül a gyerekek tányérjába

A közétkeztetésben dolgozóknak nyújtanak segítséget a mesterszakács könyvei.

Fotó: Dodó Ferenc

– Amikor a szülők befizetik a gyereküket a menzára, azért teszik, mert bíznak abban, hogy a szakácsnénik egészséges és finom ételeket főznek, ez a bizalom pedig nagy felelősséget ró mindenkire, aki a közétkeztetésben részt vesz – mondta Buday Péter mesterszakács azon a kerekasztal-megbeszélésen, amit szerdán rendezett a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Nemzeti Agrárkamara Panyolán.

Három pillér

– Hogy mi a közük a civileknek a közétkeztetéshez? – tette fel a kérdést a CÖKA országos koordinátora, Heizler Norbert, és válasszal is szolgált.

– Három éve misszióba kezdtünk, amit azóta folyamatosan fejlesztünk, és ami három pilléren nyugszik.

Az egyik a korszerű közétkeztetés kialakítása: fontos, hogy a menzákon készült ételek a jogszabályokban foglaltaknak megfeleljenek, de a gyerekek is szeressék.

– Ennek fontos eleme a második pillér: a termékeket lehetőség szerint helyben kellene feldolgozni. A civil szervezetek támogatása a harmadik elem: szeretnénk az önfenntartás felé elvinni az egyesületeket – mondta Heizler Norbert.

Feledésbe merülő tudás

– Az a célunk, hogy minden magyar ember asztalára egészséges, jó minőségű, biztonságos, és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön – mondta Román István megyei kormánymegbízott, és hozzátette: a járványidőszak alatt sokan ráébredtek arra, hogy azzal is enyhíthetik a függőségüket, ha amit csak lehet, maguknak termelnek meg, illetve készítenek el.

 

A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy nem mindenki tudja: a környezetünket is védhetjük, ha olyan élelmiszert vásárolunk, amit nem kell utaztatni, ez pedig növeli a helyben készített termékek értékét.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke azt mondta, ha helyi értékekről beszélünk, aligha találhattak volna jobb helyszínt az eseménynek, hiszen nemcsak a település, de a környék kisebb-nagyobb falvai is bővelkednek értékekben.

– Azt tanultam a nagyszüleimtől, hogy ha megtermelünk valamit, azt fel is kell dolgozni, és azt sem felejtem el, hogy semmit sem szabad kidobni, mert az étel érték.

Kezd feledésbe merülni az a paraszti tudás, amivel nagyszüleink, dédszüleink a legnehezebb időket átvészelték, és amit át kellene mentenünk a következő generációk számára is

– mondta az alelnök.

Segítséget adnak

– A közétkeztetésben készített ételeknek meg kell felelniük a rendeletben meghatározottaknak, és meg kell felelniük a gyerekeknek is – mondta Buday Péter mesterszakács, akit néhány éve arra arra kértek fel, hogy segítse a kistelepülések konyháit abban, hogy elérjék ezt a célt.

– Meg kell tanítani a gyerekeket enni: ha a tanítónéni ebéd előtt elmagyarázza, hogy az adott étel miből áll, vagy hogy abban milyen vitaminok vannak, kíváncsiak lesznek és megkóstolják. Azt sokszor hallották, hogy a répától tudnak majd fütyülni, ezért megeszik – ilyet kellene nekik mondani a brokkoliról is – fogalmazott Buday Péter, aki a helyben megtermelt alapanyagok és a szezonalitás jelentőségéről is beszélt.

– Négy receptkönyvet készítettünk – ezeket minden település iskolai konyhájára eljuttatjuk, hogy a közétkeztetésben dolgozók segítség kapjanak ahhoz, hogy egy kis odafigyeléssel egészséges, de finom ételeket készítsenek a gyerekeknek. Ennek hosszú távon is meg lesz az eredménye, hiszen a felnövekvő generáció nemcsak egészségesen él majd, de tudatos fogyasztóvá is válik – tette hozzá.

SzA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában