trianon 100

2020.06.09. 07:48

Őrtűzgyújtás Nagykállóban

Trianon 100 éves évfordulóján csatlakoztak több anyaországi és határon túli településhez.

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján Nagykállóban is őrtüzet gyújtottak.

Bámulattal tölti el

A Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület tagjai tüzes nyilakat lőttek a harangodi dombon felállított máglyára, így lobbantották azt lángra – számolt be az eseményről a település honlapja. A csűrben Horváth Tibor, Nagykálló polgármestere szólt a jelenlévőkhöz.

– Amikor határon túl élő barátainkkal találkozunk, bámulattal tölt el, hogy ezek az emberek száz évvel Trianon után is megőrizték anyanyelvüket, magyar hagyományaikat, büszkeségüket, identitásukat.

Pedig az elmúlt évtizedek alatt a regnáló hatalmak próbáltak mindent megtenni azért, hogy ezt eltiporják, megsemmisítsék, elvegyék tőlük, de a megmaradásra törekvésük nem engedte.

Nekünk, anyaországi magyaroknak is van feladatunk, és mi ezt lehetőségeink szerint gyakoroljuk is – mondta Horváth Tibor. Hozzátette: – Azt kívánom a határainkon túl élő magyaroknak, hogy őrizzék magyarságukat, nyelvüket, identitásukat, és adják át azt a fiatalabb generációknak, mint ahogyan ők is megkapták szüleiktől, nagyszüleiktől.

Azt kívánom az anyaországban élőknek, hogy nyújtsanak segítő kezet a határainkon kívül rekedteknek, és viseljék szívünkön sorsukat! Legyünk büszkék magyarságunkra, Magyarországra!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában