Csoportos foglalkozás

2020.06.02. 07:17

Zökkenőmentesen zárulhat a tanév

A diákok lehetőséget kapnak arra, hogy ringbe szálljanak a jobb jegyért.

Forrás: illusztráció / koronavirus.gov.hu

Mától kezdve a tanév végéig, június 15-éig, amennyiben szükséges, kis csoportos konzultációt, egyéni felkészítést, felzárkóztató foglalkozásokat

tartanak az iskolákban. Június 26-áig mindenhol meg kell szervezni az odajáró gyermekek felügyeletét, valamint táborok, tematikus napok is rendezhetőek. Körképünkben annak jártunk utána, hogyan készülnek a végső hajrára, zökkenőmentesnek látják-e a tanévzárást megyénk oktatási intézményei, s mekkora

igény mutatkozik a szülők és diákok részéről az iskolai ügyeletre és a kis csoportos foglalkozásokra. A nyíregyházi Bem-iskola pedagógusai célzottan is megkerestek tanulókat, hogy akár egyénileg vagy kis csoportban javítási lehetőséget adjanak nekik, a nyolcadikosaik nyelvvizsgára készülnek majd a találkozókon, természetesen a biztonsági előírások maximális betartásával. A bátori Báthoryban igényfelmérést végeztek, mindössze 12 gyerekre fognak felügyelni a tanárok, 8 diák pedig felzárkóztató foglalkozásra jár majd.

Az elkövetkező két hétben digitális munkarendben folytatódik az oktatás, és amellett, hogy a gyerekfelügyeletet biztosítani kell, oktatási céllal kis csoportos foglalkozásokat is tarthatnak az intézmények – ezzel a lehetőséggel a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola is él.

– Ezeken a foglalkozásokon azok a diákok vesznek részt, akik a tanáraik véleménye szerint lemaradásban vannak a tananyaggal, nem értenek valamit, vagy kétes jegyre állnak, de a pedagógusok célzottan is megkerestek tanulókat, hogy akár egyénileg vagy kis csoportban javítási lehetőséget biztosítsanak nekik – mondta el lapunknak dr. Baloghné Mester Éva, az intézmény igazgatója, és hozzátette: a nyolcadikosaik eközben a nyelvvizsgára készülnek majd.

Felügyelet és felzárkóztatás

– Beosztottuk a kollégákat, így meghatározott időben bent lesznek az iskolában, hogy segíthessenek a diákoknak, természetesen a biztonsági előírások maximális betartásával – mondta az igazgató, aki úgy véli, minden adott ahhoz, hogy zökkenőmentesen lezárhassák az évet.

Rácz Tibornétól, a nyírbátori Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium vezetőjétől megtudtuk: felmérést végeztek a szülők körében, hogy kik tartanak igényt ügyeletre, hiszen sokan visszamentek dolgozni.

– Nem nagy a létszám, mindössze tizenkét gyermek számára kell ügyeletet biztosítanunk június 16-ig. Az értekezletünkön megkértem a kollégákat, írják össze, kik azok a diákok, akiknek segítségre van szükségük, és az osztályfőnökök is konzultálnak a szülőkkel, hogy kiket hívjunk be kis csoportos foglalkozásra.

– Mindösszesen nyolc tanulónak van szüksége a felzárkóztató foglalkozásra, idegen nyelvből és matematikából szorulnak segítségre. Természetesen az ügyeletet kérő fiatalokat is támogatjuk, de az ő esetükben a felügyelet a fő szempont – ismertette a felzárkóztató foglakozások iránti igényeket az intézményvezető, aki szerint az alacsony diáklétszám az elmúlt hónapok eredményes munkájának köszönhető.

– A tanévek végén általában négy egész fölött van iskolai átlag, ráadásul a gyerekek minden második évben kisvizsgát tesznek, ami megköveteli a magas szintű tudást, továbbá a diákok és a pedagógusok közötti együttműködés is kiváló. A digitális oktatás alatt folyamatos volt a konzultáció a tanulók és a kollégák között, a tanárok heti beszámolókat készítettek, amelyekben összegezték a tapasztalataikat.

Új órarendet készítettek

– Ezekből kiderült, hogy bár nehéz a online oktatás, nagyobb lehetőséget ad az egyéni fejlesztésre – avatott be a sikeres online munka részleteibe Rácz Tiborné, aki kiemelte: a digitális oktatás nem a régi órarend szerint történt, teljesen új órarendet készítettek, így a tanárok nemcsak a tananyagot adták le, hanem a gyerekek konzultálni is tudtak velük.

– Ebben a két hétben azokat a diákjainkat szeretnénk felzárkóztatni, akiknek gyengébb eredményei születtek a digitális oktatás ideje alatt. Egyeztettünk a szülőkkel, és a járványügyi szabályokat betartva, 1–5 fős csoportokban fogadjuk a tanulókat – nyilatkozta lapunk megkeresésére Dubász Éva, a Nagykállói Általános Iskola intézményvezetője, aki arról is beszélt, hogy nem számítanak nagy létszámra, mert szerencsére sikerült azokat a diákokat is bevonniuk az iskolai életbe a digitális oktatás ideje alatt, akik nem rendelkeznek informatikai eszközökkel. Nekik levélben küldték el a tananyagot.

Értékelték a teljesítményeket

– A tanulók legnagyobb része rendszeresen visszaküldte a megoldandó feladatokat, így a pedagógusok értékelni tudták a teljesítményüket. Mindössze néhány olyan tanuló van, akiknek szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a tanév végén. Csak azokra a tantárgyakra koncentrálunk, amelyek gondot okoztak a gyerekeknek. A szaktanárok jelzése alapján készítettünk egy beosztást, és ütemezve hívjuk majd be az iskolába a tanulókat – tette hozzá Dubász Éva.

SZA, MI, NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában