Ömböly

2020.09.09. 17:06

Fontos a határ menti települések véleménye

Az ömbölyi tanácskozáson a román határnál fekvő települések vezetőit hallgatták meg.

A vírus második hulláma elérte Magyarországot, magas a fertőzöttek száma, ezért a legfontosabb feladat gondoskodik az idősek védelméről, az iskolások biztonságáról, és biztosítani a gazdaság zavartalan működését

– mondta dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese szerdán sajtótájékoztatón, a határ menti Ömbölyön. A miniszterhelyettes kiemelte, a vírus elleni küzdelemben a kormány a bevált „fegyverhez”, az utazási korlátozások bevezetéséhez nyúlt.

− Szeptember 1-től megtették a szükséges intézkedéseket. Nagyon fontos a határ menti települések véleménye, ezért Ömbölyre látogattunk, hogy Garbolc, Zajta, Ömböly és Dombegyház vezetőivel tanácskozzunk. Mindegyik település a román határnál fekszik, s kis határforgalmat bonyolítottak le korábban. A polgármesterekkel közösen úgy határoztunk, az utaknak nemcsak „visszafelé kell vezetni” a településekről, hanem szükséges a határok megnyitása – hangsúlyozta dr. Kontrát Károly, hozzátéve, a polgármesterek támogatják a vírus elleni küzdelemben hozott intézkedéseket, s mindent megtesznek, hogy a maszkviselést, a távolságtartást és az egyéb higiénés szabályokat mindenki betartsa.

Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár kiemelte, a kormánytól azt a feladatot kapták, hogy keressék fel a határ menti településeket, és hallgassuk meg a véleményüket, problémáikat.

− Mindent megteszünk azért, hogy a kéréseiket megvalósítsuk, és az itt élők élete könnyebb legyen azáltal, hogy a kisebb átkelőhelyek megnyílnak. A kormány múlt hét pénteken úgy határozott, hogy az üzleti, gazdasági céllal hazánkba érkező külföldiek, és azon magyar állampolgárok, akik munkavégzés céljából hagyják el az országot, mindenféle korlátozás nélkül utazhatnak. Amennyiben mindezt hitelt érdemlően igazolni tudják, esetükben nincs szükség a két koronavírus-tesztre és a karanténra sem – árulta el Vargha Tamás.

Tárgyalásokra van szükség

Az államtitkárt a kisebb átkelőhelyek várható megnyitásáról is kérdeztük, s lapunknak elmondta: minden helyszín más, bár Ömbölyön kiépült az út, azt sorompó zárja le.

− Néhány napja az ország másik felén, Pinkamindszenten voltunk, ahol az ott élők örömére bejelentettük, hogy a határátkelő már másnap megnyílhat, két idősávban, reggel és délután. A román határ mentén hosszabb tárgyalásokra van szükség: a Belügyminisztérium a határrendészeti feladatokat látja el, a Külügyminisztérium pedig a tárgyalásokért felel, hogy a másik oldalon is legyen fogadókészség. Folyamatosak az egyeztetések, a múlt héten már megnyílt egy magyar−román határátkelőhely – tudtuk meg Vargha Tamástól, aki hangsúlyozta: kicsi átkelőhelyekről beszélünk, melyek az apró települések életét könnyítik meg.

Megkönnyítené a helyiek életét

Az a feladatunk, hogy ezek, a járványhelyzet előtt működő átkelők újra megnyíljanak, hiszen az itt élők akár 50-100 kilométeres kerülőre kényszerülnek, ha ezeket nem tudják használni.

− Gazdasági, emberi és családi előnyei is lehetnek a nyitásnak, ugyanis sokan dolgoznak Romániában, és a határ másik oldaláról is többen járnak át hozzánk a munkájuk miatt. Sok családot választ el a határ, így ezeket a kapcsolatokat is támogatni tudjuk, ahogyan az ingázó óvónőket és tanárokat is. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a kistérség gazdasági kapcsolatait erősítsük, beleértve a mezőgazdaságot is – fogalmazott Vargha Tamás.

Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője elmondása szerint, szükség van a kisebb átkelőhelyek megnyitására, hiszen a kétezres évek elején Vállaj község is ily módon léphetett előre zsákfaluból fejlett településsé.

− Tessenek végigmenni Terem, Vállaj, Mérk térségén, és nézzék meg, hogy a határnyitás utáni forgalomélénkülés milyen jótékony hatást gyakorol a községek gazdasági életére. Ezt a fejlődést szeretnénk elérni az említett községek esetében is – mondta az országgyűlési képviselő.

Fontosak a kapcsolatok

Dr. Tilki Attila, a szomszédos választókerület országgyűlési képviselője Garbolc és Zajta képviseletében érkezett a rendezvényre, s beszédében elmondta, nemcsak gazdasági, hanem oktatási és egészségügyi szempontból is fontos, hogy megmaradjanak a kapcsolatok a szomszédos országgal.

− Zajtától Szatmárnémeti mindössze kilenc kilométerre van, Garbolctól pedig 14-re, s nagyon szoros a kapcsolat a Partium egyik legdinamikusabban fejlődő városával. A térségemben van olyan fogorvos, aki Szatmárnémetiből jár át, és a fehérgyarmati kórházban is nem egy olyan orvos van, aki a partiumi településről ingázik nap mint nap. Ez jól példázza, hogy a gazdasági szempont mellett az egészségügynek is nagyon fontosak ezek az összeköttetések.

Jelentős gazdasági fejlődést érhetünk el, de ehhez a határok megnyitására van szükség

– fűzte hozzá dr. Tilki Attila, aki reméli, hogy a jövőbeni sikeres tárgyalásoknak köszönhetően nemcsak szombaton, hanem egész héten használhatják a határátkelőket a közeli településeken élők.

Bprítókép: Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke (b4), Oravecz Nóra (Fidesz-KDNP) Orosháza alpolgármestere (b5), Simon Miklós (b6) és Tilki Attila (j) fideszes országgyűlési képviselők, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (j3) és Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára (j2) a sajtótájékoztatón | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

MI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában