Helyi közélet

2020.09.28. 10:08

Megízlelték a csengeri gála almát is a szatmári körúton

A nyíregyházi kirándulók alaposan szemügyre vették a kívül-belül csodálatra méltó Makovecz-alkotásokat.

Forrás: Martyn Róbert archívuma

A szatmári térség szépségeit, látnivalóit és „ízeit” fedezte fel a közelmúltban tett látogatása során a Konzervgyári Nyugdíjas Egyesület. Bár elsőként a Szatmári Múzeumot keresték fel, ahol szép lovas kocsikat, hintókat és régi használati tárgyakat láttak, a legtöbb időt a Makovecz-városban, Csengerben töltötték, itt az Őszülő Fények Nyugdíjas Klub és a településvezetés vendégszeretetébe is belekóstolhattak a nyíregyházi nyugdíjasok.

A vízimalomba is eljutottak

– Bemutatták a dinamikusan fejlődő várost, majd vendégül láttak minket. Alaposan szemügyre vettük kívül-belül az épületeket, köztéri alkotásokat, megkóstoltuk a piros és zamatos csengeri gála almát. Utunk – kísérőnkkel – a határszéli emlékműhöz vezetett. Érdekes előadáson vettünk részt a megmaradás templomában, a magyarok házában, végül egy háromdimenziós filmet vetítettek le – mesélte Juhász Lászlóné.

Az egyesület elnöke elmondta azt is, az építészeti remekművek látványa és a helyi gasztronómia mellett vendéglátóik közvetlensége, kedvessége, figyelmessége is lenyűgözte a megyeszékhelyen élőket. A volt konzerv­gyári dolgozókat tömörítő civil szervezet tagjai a túristvándi vízimalomhoz is ellátogattak. A festői környezetben található, folyóra épített, nagy múltú, kis építményben néhányan már többször megfordultak korábban, ők látták akkoriban a malmot működés közben is.

Ápolják a barátságot

– Meggyőződésünk, hogy a barátság nem tartható fenn örökké a számítógép vagy a mobiltelefon képernyőjén keresztül. Fontos, hogy amikor csak megtehetjük, keressük személyesen egymás társaságát. Pintye Ferencné Ibolyával, az Őszülő Fények Nyugdíjas Klub elnökével hosszú ideje jó kapcsolatot ápolunk, kiváló ember, nagyszerű barát, jó vezető, mindig örömteliek és értékesek a találkozásaink. Mindkét szervezet tagja az Életet az Éveknek szövetségnek, ami újabb kapcsolódási pont. Amikor Nyíregyházán, a Vasutas Művelődési Házban tartottunk közös programot, kulturális előadással örvendeztette meg egymást a tagság – taglalta Juhász Lászlóné.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában