nem volt galiba

2020.11.13. 09:30

Márton nap a Kikelet óvodában (fotók)

November 11-e, Szent Márton napja alkalmából számos hagyományt elevenítettek fel a nyíregyházi óvodások.

Forrás: Óvoda

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria (mai Szombathely) nevezetű városában született. A római császár katonájaként szolgáló Márton egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában, innentől kezdve Márton Isten szolgálatába állt. Jóságáról már élete során is legendák keringtek, így püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljában bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulták Márton rejtekhelyét. Végül Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig segítette a rászorulókat.

Az örökösföldi Kikelet óvoda munkatársai úgy gondolták, a Márton nap történetét érdemes megismertetni a gyerekekkel is, hiszen a jóság, segítőkészség áll a legenda középpontjában. A nevezetes nap délutánján a mese meghallgatása után lámpásokat és libás süteményeket készítettek a gyerekek.

A nap fénypontjaként lámpásaikkal kivonultak az udvarra, majd kincsvadászat következett, miközben a gyermekek szülei is megkóstolhatták a frissen készült, még meleg libás süteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában