Férfiak fókuszban: Lipők Sándor

2021.02.22. 20:00

A racionális, rendezett dolgokat szereti

Lipők Sándor polgármester nem bízza a véletlenre Kemecse sorsát, a tudatosan megtervezett fejlesztésekkel hihetetlen ütemben fejlődik a város. Nem riad meg a kihívásoktól, a megoldásokat keresi.

Fiatalon politikai pályára készült?

Fiatalon a számítástechnika iránt érdeklődtem, így az általános iskola befejezése után a budapesti Landler Jenő Gép- és Híradástechnikai Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat, ahol számítástechnikai műszerészként végeztem. Ezt követően Nyíregyházán a Számítástechnikai és Ügyviteltervező Vállalatnál (SZÜV) kezdtem el dolgozni, munka mellett is folyamatosan tanultam, számítógép-műszaki és euromenedzser felsőfokú képesítéseket szereztem. 2016-ban alapszakon, majd mesterszakon szereztem közgazdászdiplomát.

Politikai pályafutásom előtt tehát a számítástechnika, irodatechnika, irányítástechnika, a piackutatás és a kereskedelem legfontosabb területein tevékenykedtem. Több munkahelyen dolgoztam itt a megyében, többek között Beregdarócon, a kompresszorállomáson. Voltam sorkatona, 1993-tól vállalkozó, majd több cég vezetője lettem. Önkormányzati tevékenységem 1998-ban kezdődött, nagyon fel volt bolydulva a helyi közélet, változást akartak a helyiek, akkor lettem először a képviselő-testület tagja, alpolgármester.

Akkor az ország egyik legfiatalabb alpolgármestere volt, majd 2000-től pedig Kemecse polgármestere. Nem ijedt meg a hirtelen jött felelősségtől?

A kihívástól, feladattól, munkától, gondoktól soha nem félek, mindenre meg kell találni a helyes megoldást. Egy polgármester életében állandóan olyan élethelyzetek, problémák jönnek szembe, melyek nem megszokottak, nem rutinszerűek, és ezeket felelősségteljesen kell kezelni. Szeretek emberek között lenni, feladatokat végrehajtani, akár több száz ember munkáját irányítani, ezek közel állnak hozzám.

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

2001-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés munkájában is aktívan részt vettem, 2006-ig külső bizottsági tagként, majd 2006-ban a megyei közgyűlés tagja lettem. 2010-ben országgyűlési képviselőnek választottak. Ugyanebben az évben lettem a Kisváro­sok Szövetségének alelnöke, majd 4 év múlva az elnöke. 2014-től a megyei közgyűlés tagjaként a Fidesz–KDNP frakciószövetség frakcióvezetésével bíztak meg társaim. Több társulás elnöki feladatait is ellátom, de ma is a szülővárosom vezetése a legfontosabb számomra.

Semmi nem hullott az ölünkbe, mindenért megküzdöttünk, ezért az elért eredményeket megbecsüljük. 21 éve a régi és rossz struktúrák, szervezeti kultúrák átalakításával indult a munka. Az informatikai rendszer kiépítése révén minden hivatali dolgozó saját számítógépen dolgozhatott. A következő nagy feladat a költségvetés elkészítése volt. Az új hivatalok épületeiben mindent magam terveztem: az informatikát, a szerverek és a hálózat kiépítését, a beléptetőrendszert, illetve a legutóbbi átállás is a terveim szerint valósult meg.

Egy város fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy ismerjük az igényeket, legyenek célok, ezeket jól fogalmazzuk meg, s mindennap tegyünk a megvalósításukért. Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy azt mondhassuk, hogy szinte valamennyi ígéretünket sikerült betartanunk: megújult az iskola, új városházát, bölcsődét, járási hivatalt és járási tanuszodát építettünk.

Volt, hogy csak sokadszorra, de sikerült megvalósítani a terveinket, és ezek a sikerek visznek minket tovább abban, hogy minél többet tegyünk az itt élőkért, városunkért. Az elmúlt 21 évben több milliárd forint fejlesztési forrás jutott a Kemecsét is érintő beruházásokra. Büszke vagyok arra, hogy folyamatosan emelkedik a városunkban élők száma.

Ilyen sok elfoglaltság mellett marad szabadideje?

Gyerekkorom óta közel áll hozzám a futball. Labdarúgóként ifjúsági bajnokságot nyertünk a BLSZ II.-ben, valamint a Vasas utánpótláscsapatában is játszottam. Később a Kemecsei SE akkori megyei I. osztályú csapatát erősítettem. A 2002-es választásokat követően létrehoztam a Kemecse II. labdarúgócsapatát. 2010-ben országgyűlési képviselő lettem, ezért fel kellett hagynom a versenyszerű sportolással.

Nem lehet napi 8 órában a polgármesteri feladatotokat ellátni, gyakran hazaviszem a munkámat, sokszor hétvégén is dolgoznom kell. A nagyobb terhelhetőség érdekében próbálom a mozgást beépíteni az életembe. Ha időm engedi, focizom, kerékpározom, a gyermekeim miatt megtanultam síelni, korcsolyázni, a helyi tavon jégkorongmeccseket is rendeztünk már.

Terveink bőven vannak, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy itt helyben javítsuk az emberek életminőségét, és vonzó legyen váro­sunk mind az itt lakók, mind az ide letelepedni szándékozók számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában