Senkit sem hagynak kint az utcán

2021.02.15. 07:40

Már oltják a hajléktalanokat

Az Oltalom Szeretetszolgálat telt házzal üzemel.

JG

Forrás: Shutterstock

Fotó: Srdjan Randjelovic

„Senkit sem hagyunk ebben az időben kint az utcán, aki nálunk jelentkezik” – mondta érdeklődésünkre Laborczi Géza, a nyíregyházi Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője, evangélikus lelkésze.

Mindenki kap meleg ételt

Az intézményvezető elmondta, a nappali melegedőben és az éjjeli menedékhelyen száz-száz embert tudnak fogadni.

– A rendkívüli rossz időjárási viszonyok minden alkalommal megnövelik azok számát, akik hozzánk fordulnak. Miután senkit nem utasítunk el, és befogadunk, így most is teljes kapacitással működtek intézményeink. Vasárnapra virradóra az éjszakai szálláshelyünkön 140 hajléktalant láttunk el, a nappali melegedőt a hét végén 130-an vették igénybe. ­Ezenfelül a népkonyhánk is folyamatosan működik, ebédre mindenki kap egy tál meleg ételt, mert fontos, hogy az ellátottjaink kondíciója megmaradjon ebben a rendkívüli hidegben. Bár nem feladatunk vacsorát is osztani, a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásának köszönhetően most ezt is meg tudjuk tenni.

Az intézményi lelkész elárulta, a sarkvidéki hideg levegő betörése óta a környező településekről is jelentkeznek a szeretetszolgálatnál hajléktalanok, sőt még egy lengyel állampolgár is náluk talált szállást. Laborczi Géza fontosnak tartotta elmondani, a szociális intézményeikben a napokban elkezdődött a fedélnélküliek koronavírus elleni oltása.

– Eddig összesen 71 ellátott kapta meg az első vakcinát, őket február 21-én fogják másodszor is beoltani. Ezzel együtt folyamatosan végezzük az ellátottaink tesztelését az önkormányzat segítségével. Eddig három koronavírus-fertőzöttet találtunk, őket azonnal el is különítettük, és folyamatosan nyomon követjük az állapotukat. Ez kettős célt szolgál, egyrészt így megakadályozzuk, hogy az intézményünkön belül elterjedjen a vírus, másrészt megelőzhetjük azt, hogy a hajléktalanok szétvigyék a városban a fertőzést. A tesztelést egészen a járványhelyzet végéig folytatni fogjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában