Nyíregyháza

2021.03.04. 07:39

Kézzel fogható szeretet

Nyíregyházán minden katolikus templomban, ahol miséznek, gyűjtik az élelmiszercsomagokat.

Ko

Tartós élelmiszert gyűjtenek vasárnaptól egy héten át a katolikus templomokban; a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) erről szóló körlevelét vasárnap országszerte felolvassák a szentmiséken.

– A szokásos nagyböjti élelmiszergyűjtés tavaly a koronavírus-járvány és a templomok bezárása miatt elmaradt, az idén újra meghirdetik a gyűjtést, és arra biztatjuk a híveket, hogy tartósélelmiszer-felajánlásukat a vasárnapi szentmiséken és az azt követő hétköznapokon, március 7-től 14-éig vigyék el a templomokba – mondta el lapunknak Csordás Gábor, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa.

Böjt, ima, adakozás

– Az adakozási szokás több száz éves múltra tekint vissza, az ősegyházban nem perselyeztek a miséken, hanem a hívek természetben adakoztak, majd a rászorulók között osztották szét a terményt. A hagyomány nem változott, húsvét előtt gyűjtésbe kezdenek a karitászszervezetek. Az ünnep előtti 40 napban a böjt, az imádság és az alamizsna teszi tejessé a készülődést. A szeretet jele a nagyböjti alamizsna. Nyíregyházán minden városrész plébániája, temploma, ahol miséznek, nyitva lesz, bevihető a tartós élelmiszer, amiből nagyobb templomainkban néhány mázsa össze szokott gyűlni. Összesen 50 karitászcsoport működik a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében, ebből 40 jelenleg is aktív, hozzájuk juttatjuk el a felajánlásokat, és rajtuk keresztül ér el a segítség a családokhoz. A lassan egy éve tartó pandémia alatt nagyon sok család került nehéz helyzetbe. Vannak, akik mindennapi megélhetési gondokkal küzdenek, a Katolikus Karitász elsősorban nekik szeretne támogatást nyújtani – tette hozzá Csordás Gábor plébános.

„A világjárvány olyan, mint a keresztút, amelynek minden állomása nehéz mind testileg, mind lelkileg. Ahogy Jézus keresztútja mellett ott álltak azok az emberek, akik segítették, akikkel megoszthatta testi-lelki terhét, ugyanúgy állnak egy éve »a vírusveszély keresztútja mellett« orvosok, ápolók, mentősök, egészségügyi dolgozók, a karitász munkatársai és még sok névtelen segítő...” (Forrás: MKPK)

A szervezet munkatársai, önkéntesei és alkalmi segítői a járvány idején mindvégig bekopogtak a családok, az idősek ajtaján és segítettek abban, amiben éppen szükség volt.

Falvak, zsáktelepülések

– A kilábalás a válságból eltart egy ideig, sokaknál elkél a segítség, míg újra munkába állhatnak, vagy visszakerülhet a családi kasszába az az összeg, amiből a válság előtt nyugodtan megéltek. Megyénk mindig is hátrányos helyzetű volt, a vírushelyzet alatt romlott a lakosság életminősége, van néhány település, amely figyelmünk középpontjában van, ha csomagot osztunk: ahol jelentős számban élnek halmozottan hátrányos helyzetű emberek, illetve a határ menti zsákfalvakban – jegyezte meg a plébános atya. Hozzátette, előre is köszönik a jó szívvel nyújtott adományokat.

„A templomokban összegyűjtött élelmiszerek nemcsak táplálékot jelentenek, hanem üzenetet is visznek magukkal, a Gondviselő Isten kézzelfogható szeretetét a nélkülöző családokba.”

Borítókép: Az egyházmegye Tábor utcai 300 négyzetméteres raktárában tárolják az adományokat Nyíregyházán | Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában