Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.30. 20:00

Nyitás után sem lesz későbbi zárás

Várják már a járvány végét a boltosok.

KM

Rebeka, egy belvárosi kisbolt alkalmazottja is azt mondta, nem gondolja, hogy változtatnának a már megszokott nyitvatartási időn

Fotó: Pusztai Sándor

Mint ismert, az operatív törzs javaslatára a védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartják. Amint beadják a 2,5 milliomodik oltást Magyarországon, életbe lép az a rendelet, amelynek részleteit a kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában tette közzé. A fokozatos nyitásban elsőként a boltok nyithatnak, de 10 négyzetméterenként csak egy vásárlót engedhetnek be. Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy egy időben összesen hány vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.

Lapunk megkérdezett néhány boltot, hogy mi a véleményük a legfrissebb rendelkezésről, illetve terveznek-e hosszabb nyitvatartással. Egy biztos, a fokozott higiénés szabályokat továbbra is be kell majd tartaniuk az üzleteknek is.

Szurovcsják Ilona, a Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója Nyíregyháza és környékén összesen 17 üzlet működtetéséért és 260 dolgozóért felel. Mint azt lapunknak elmondta, őket is érinteni fogja a területalapú vásárlás bevezetése, amit természetesen tudomásul vesznek, hisz mindenkinek az az elsődleges célja, hogy legyőzzük a vírust.

Este 7-kor zárnak

– Szerencsére a dolgozók közül csak páran betegedtek meg, és ők sem a munkahelyen fertőződtek meg, hanem a családon belül. A kollégáink nem produkáltak komolyabb tüneteket, időben orvoshoz fordultak. Szükség esetén a cégünk is végeztet a dolgozókon tesztet.

Szurovcsják Ilona

– Mi azt kérjük az alkalmazottainktól, hogy csak akkor jöjjenek dolgozni, ha teljesen egészségesnek érzik magukat, illetve a családjukban sincs az adott időszakban fertőző beteg vagy tüneteket produkáló személy – mondta lapunk érdeklődésére a vezérigazgató, aki kiemelte, korábban is betartottak mindenfajta óvintézkedést, plexifalat húztak a pénztárakhoz, odafigyeltek az eszközök fertőtlenítésére és a távolságtartásra, valamint a maszk megfelelő használatára.

– A vásárlóink körében vegyes dolgokat tapasztaltunk. Volt, akin látszott, hogy mindenre odafigyel, csak azt a terméket érinti, fogja meg, amit meg akar vásárolni, és betartja a szükséges védőtávolságot, de sajnos akadtak olyan vevők is, akik nem minden esetben vették komolyan a járványügyi előírásokat. Ez utóbbi esetben a szabályok betartására felhívtuk a vásárlók figyelmét – osztotta meg tapasztalatait Szurovcsják Ilona, és elmondta azt is: – Mi ezentúl is változatlan nyitvatartással fogunk dolgozni, azaz továbbra sem leszünk nyitva 19 óra után.

Maradt a nyitvatartásuk

– Nem hiszem, hogy meghosszabbítjuk a nyitvatartásunkat, ha változik a kijárási korlátozás – mondta érdeklődésünkre Nagy Éva, aki a családjával 17 éve üzemeltet a megyeszékhely egyik lakótelepén élelmiszerboltot.

– Jelenleg is egyszerre csak egy vevő lehet az üzletben, az alapterületünk miatt a 10 négyzetméterenként egy vásárló elv így ránk nem vonatkozik majd, ez mindaddig marad is, amíg teljesen vissza nem tér az élet a régi medrébe – fogalmazott az üzlettulajdonos, s mint kifejtette: akik náluk vásárolnak, megszokták már, hogy nem 8-ig, hanem csak 7-ig vannak nyitva.

– Ehhez igazodnak, és nem érezzük úgy, hogy ha visszatérnénk a 8-as vagy netalán a 9-es zárásra, az olyan jelentős bevételt jelentene, ami miatt megérné itt lenni. Amennyiben mégis akkora lenne az igény, de ez majd kiderül, lehet, hogy változtatunk a jelenlegi álláspontunkon. Természetesen betartjuk a higiénés szabályokat, kötelező a boltban a maszk viselése, rendszeresen fertőtlenítjük a pultot, a kilincset, vigyázunk magunkra és egymásra is, mert azt nem tehetjük meg, hogy lelakatoljuk a boltot – mondta az üzlettulajdonos.

Nagyon várják a végét

Több lehetőséget, több „szabadságot” vár az újranyitástól Tóth Csilla, akit arról kérdeztünk, milyen tervei vannak az április közepére ígért enyhítés utáni időszakra.

– Remélem, hogy újra kinyithatnak az éttermek, beülhetek egy kávézóba a barátaimmal, lehet romantikus programokat szervezni a párommal, esetleg színházba mehetünk. Egyikünk sem az az „otthon ülős” típus, ezért nagyon megvisel minket a bezártság. Nagyon várjuk a végét, mert egy év az bizony hosszú idő – avatott be terveibe a fiatal lány, majd hozzátette: kíváncsi a húsvétot követő, konkrét szabályokra, mert a járványhelyzetben a bizonytalanság az egyik legrosszabb dolog.

– Bízom benne, hogy lassan minden visszaállhat a régi kerékvágásba, bár valami azt súgja, nem lesz ugyanolyan az élet, mint a koronavírus előtt volt. Most nagyon hiányoznak a társas kapcsolatok, a személyes találkozások és a közös programok, de azért van némi előnye is a pandémiának. Nem szeretem a tömeget, a zsúfoltságot és a reggeli csúcsforgalmat sem, a bezárások miatt ezek kevésbé érintenek – fejtette ki Tóth Csilla, aki arról is mesélt, hogy a párjával nagyon szeretnek utazni, és alig várja, hogy újra felkerekedhessenek.

– Az elmúlt években bejártuk az országot, de még messze nem értünk a végére, így van mit bepótolni. Külföldre ritkán megyünk, tavaly ezen is változtattunk volna, de a pandémia miatt erre nem volt lehetőség – tette hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában