Nyírbátor

2021.06.30. 20:17

Közelebb kerültünk Moldovához

Tiszteletbeli moldáv konzulátusi iroda nyílt Nyírbátorban.

Fotó: Sipeki Péter

Moldova Nyírbátorban elérhető közelségbe került, ugyanis a Moldovai Köztársaság első magyarországi tiszteletbeli konzulátusa a város polgármesteri hivatalában kapott helyet. A dr. Veres János tiszteletbeli moldovai konzul vezette irodát hivatalosan szerdán délután adták át.

Fejlődő kapcsolatok

– Ünnep ez a mai nap mindannyiunk számára – mondta Varga Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. – A moldáv és a magyar nép kapcsolata az elmúlt években hatalmas fejlődésnek indult. Ennek is köszönhetően mostantól a két ország kölcsönösen elismeri egymás oltási igazolványait. Ezen felül Magyarország a legmesszebbmenőkig támogatja a Moldovai Köztársaság európai integrációs törekvéseit és kiáll az ország területi integritása mellett. Hiszem, hogy a konzuli rendszer alkalmas lesz arra, hogy egymás érdekeit kölcsönösen képviselni tudjuk a jövőben.

– Megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek annak a pillanatnak, amikor hazám első magyarországi tiszteletbeli konzulátusa megkezdi a munkáját – hangsúlyozta Dumitru Socolan, a Moldovai Köztársaság külügyi államtitkára. – Ennek az intézménynek köszönhetően a két ország állampolgárai még közelebb kerülhetnek egymáshoz. A tiszteletbeli konzulátus támogatni fogja a budapesti nagykövetségünk munkáját. Meggyőződésem, hogy dr. Veres János tiszteletbeli konzul személye garancia arra, hogy országaink kétoldalú partnerkapcsolatai tovább fejlődjenek..

Két ország döntése

– A moldáv és a magyar emberek közötti jó kapcsolatok erősítik a két nép közötti barátságot – emelte ki Oleg Tulea, a Moldovai Köztársaság budapesti nagykövete. – Egy évvel ezelőtt döntött úgy a két ország vezetése, hogy a kétoldalú kapcsolatok bővítéseként hazám tiszteletbeli konzuli irodát nyit Magyarországon. 2016-ban Veres János meghívására már jártam Nyírbátorban, ahol tárgyalást folytattam a megyei közgyűlés elnökével és a város polgármesterével az együttműködés lehetséges formáiról. Egy évvel később már egy moldáv kiállítást hoztunk Nyírbátorba. A mai nap pedig egy új fejezetet hoz a két nemzet életében, amelynek köszönhetően még közelebb kerülhetünk egymáshoz.

– Adódik a kérdés, miért pont Nyírbátorban nyílik a tiszteletbeli konzulátus – kezdte beszédét Máté Antal, a város polgármestere. – Az ilyen intézmények általában megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban jönnek létre. Ennek mi nem felelünk meg. Nyírbátor a középkorban fontos társadalmi, gazdasági, politikai központ volt, de önmagában még ez sem elégséges indok. Mint ahogy az sem, hogy Nyírbátor az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult. Ahhoz, hogy egy ilyen intézménnyel gazdagodjon a városunk, kell egy olyan személy, aki eddigi munkásságával bizonyította, képes arra, hogy egy ilyen lehetőséget megtöltsön tartalommal, amelyhez mi is hozzájárulhatunk.

– Elsősorban a két ország kormányának köszönhető, hogy ma itt lehetünk – emelte ki dr. Veres János, a Moldovai Köztársaság tiszteletbeli konzulja. – Számomra fontos volt, hogy ez az intézmény a szülővárosomban jöjjön létre. Döntő részben azon dolgozunk majd, hogy a két ország gazdasági és társadalmi kapcsolatai tovább erősödjenek.

Dr. Veres János lapunk kérdésére elmondta, a nyírbátori tiszteletbeli konzulátus elsősorban három kelet-magyarországi megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén – képviseletét fogja ellátni két munkatárs közreműködésével. A tiszteletbeli moldovai konzul azt is elmondta, a nagykövetségekkel ellentétben a konzuli iroda nem országhatár, aki az intézménybe bemegy, nem lép át a Moldovai Köztársaság területére.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában