Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.03. 11:30

Újabb drámai életmentés Nyíregyházán – vészhelyzetben minden perc számít

A leghamarabb egy elsősegélynyújtásban jártas laikus segíthet a bajbajutottakon.

BM, MI

2020.03.31. Kisbucsa Két autó ütközött kisbucsa határában, az utat mindkét irányból lezárták, több mentőhelikopter is részt vett a mentésben. Fotó: Pezzetta Umberto PU Zalai Hírlap

Forrás: illusztráció/omsz

Fotó: Pezzetta Umberto

Minden előzetes panasz nélkül esett össze kedden testnevelésórán az a Szabolcs megyei tanuló, akinek elsőként két tanára sietett a segítségére. Rutinos mentésirányító bajtársunk azonnal riasztotta a legközelebbi mentőegységet és a mentőhelikoptert, amíg a teendőkre instruálta a pedagógusokat. Az egységek percek alatt helyszínre értek, és együtt, emelt szinten küzdöttek a fiú életéért, ami rövid időn belül eredményre vezetett.

https://szon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/holtan-esett-ossze-tesioran-a-14-eves-fiu-ami-utana-tortent-hihetetlen-5112199/

A fiút végül stabil állapotban, légi úton szállíthatták kórházba a mentők – közölte közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat. Szerettük volna a kisvárdai iskola tanárát megszólaltatni, azonban nem akart nyilatkozni. Információink szerint a fiú jól van, s ebben kiemelkedő szerepe volt a hős testnevelőnek, valamint a mentősöknek is. Pár órával később újabb posztot osztott meg az OMSZ, ami újabb – megyénket érintő – életmentésről szólt.

Meghatározza a beteg sorsát

– Épphogy elindult az intercity Nyíregyházáról, egy férfi lett rosszul az utolsó kocsiban. A kalauz értesítette a mentőket, majd végigszaladt a szerelvényen, egészségügyi dolgozó után érdeklődve. Szerencsére egy harmadéves mentőtiszthallgató lány ült a legelső kocsiban, és egy barátnőjével utazó szabadnapos rendőrrel együtt azonnal a beteg segítségére sietett. Rutinos mentésirányítónk a következő vasútállomásra riasztotta a mentőegységet, ahol bajtársaink átvették az érkező beteget, és további ellátás után, stabil állapotban szállíthatták kórházba a bajban levő férfit – olvasható a beszámolóban.

Ez a két eset arra is felhívja a figyelmet, mennyire fontos, hogy akár laikusként is tudjunk és merjünk segíteni, életet menteni.

Ilyés György vezető mentőtiszt szerint az lenne a legjobb, ha mindenki tisztában lenne az elsősegélynyújtás alapjaival. – A bajbajutottaknak a leghamarabb egy újraélesztésben, elsősegélynyújtásban jártas laikus tud segíteni. A mentőszolgálat szakemberei vagy az ügyeletes orvos csak később ér a helyszínre, mint azok, akik a közeli buszmegállóban várakoznak, esetleg egy irodában dolgoznak az illetővel. Az alapvető beavatkozások megkezdésével meghatározzák a beteg további sorsát, elháríthatják a közvetlen életveszélyt, egészen addig, amíg megérkezik a szakszerű segítség. Nemcsak a felnőttekre hárul ez a feladat, hiszen a fiatalok is rendelkezhetnek olyan fizikummal, tudással, hogy akár egy mellkaskompressziót is megkezdhessenek. Éppen ezért az ő körükben is népszerűsíteni kell azokat a kezdeményezéseket, amelyek keretében megszerezhetik ezt a tudást – fejtette ki a mentőtiszt, aki felhívta a figyelmet, hogy egy veszélyes szituációban minden perc számít: ha például leáll valakinek a légzése, és semmit sem teszünk, öt perc után már olyan súlyos károsodás érheti az agyat, ami nem visszafordítható.

Bármikor szükség lehet rá

– Nehéz arról statisztikát készíteni, hogy milyen gyakran kerülnek az emberek ilyen helyzetbe, szerintem nem is így kell megközelíteni a témát.

– A mindennapokban bármikor szükség lehet elsősegélynyújtásra, de ez alatt nem csak az újraélesztést értem. Ha valaki elvágja a kezét az otthonában, lesz egy artériás vagy vénás vérzése, akkor a gyors beavatkozással megmenthető az élete. Szintén a beteg halálával járhat, ha félrenyel, de ha van, aki megütögesse a hátát, vagy alkalmazza a megfelelő fogást, máris megmenekül az illető. Az ilyen esetek ritkán kerülnek a média látókörébe, de sok ember életéről van szó, ami óriási dolog.

– A stabil oldalfekvés is sokak számára ismerős kifejezés, és szintén életeket menthetünk vele. Jó lenne, ha az emberek ismernék az alapokat, ezért kell népszerűsíteni az oktatóakciókat az iskolákban és azon munkahelyeken is, ahol sok ember dolgozik együtt. Az ilyen helyeken sok, eltérő életkorú és egészségi állapotú ember van, és ahol ennyien megfordulnak, a nagy számok törvénye alapján is számítani kell arra, hogy valamikor életmentő beavatkozásra lesz szükség – hangsúlyozta Ilyés György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában