Helytörténeti gyűjtemény a szülőházban

2021.07.13. 09:03

Helytörténeti kiállítás az egykori szülőházban

Sorozatunkban azokat az értékeket mutatjuk be, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság beválogatott a megyei gyűjteménybe.

KM

A kincsek és a büszkeségeink között ott találjuk dr. Korányi Frigyest is, a tuberkulózis elleni küzdelem atyját.

Reformok kidolgozása

Korányi Frigyes báró, orvos, belgyógyász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a magyar orvostudomány egyik megalapítója Nagykállóban született 1828. december 20-án. Még orvostanhallgatóként részt vett a szabadságharcban mint alorvos, majd honvéd főorvos. 1851–52-ben műtősnövendék volt Bécsben, de a szabadságharcban való részvétele miatt innen és Pestről is száműzték Nagykállóba, ahol 1852-től orvos, 1861-től Szabolcs vármegye főorvosa lett.

1864-ben a pesti egyetemen magántanáraként idegkórtant oktatott. 1866-ban kinevezték a belgyógyászat tanárává, majd miután megszervezte az I. belklinikát 1908-ig – nyugdíjba vonulásáig –, ennek igazgatója és tanára volt – olvasható a megyei értéktár honlapján.

dr. Korányi Frigyes
Fotó: nagykallo.hu

Részt vett az egészségügyi reformintézkedések kidolgozásában. Előadásaiban, szakirodalmi tevékenységében a leghaladóbb, legkorszerűbb tudományos nézeteket érvényesítette.

Önálló tudományos eredményei főleg a mellkasi betegségekkel kapcsolatosak. Elsők között foglalkozott a relatív szívbillentyű-elégtelenséggel. Kezdeményezésére indult meg a tuberkulózis elleni küzdelem.

A belgyógyász emlékét ma is őrzik Nagykállóban. A Korányi Frigyes Emlékház helytörténeti gyűjtemény formájában, valamint az egyik helyi oktatási intézmény is a nevét viseli. Az iskola előtt kialakított téren pedig a róla készült mellszobor található. Korányi Frigyes szülőháza az 1700-as évek végén épülhetett, 1971 óta emlékház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában