Nyíregyháza

2021.07.21. 17:30

Pengjenek a sarkantyúk, járják a verbunkot!

Egy hónapig várják az egyperces verbunkosklipeket.

JG

Fotó: DODO FERENC

Egy évvel ezelőtt a Nyíregyházi Cantemus Kórus indított útjára egy 30 napos online rekordkísérletet, amelynek eredményeként 7336 énekes küldte be az István, a király rockopera záródallamát, a „Felkelt a napunk” dallamot és 47 országból keresték fel a felkeltanapunk.hu oldalt.

Most hasonlóra vállalkozott a Nyírség Táncegyüttes. Kedd délelőtt Nyíregyházán a Kossuth téren indult az az online rekordkísérlet, amelynek célja begyűjteni minél több, egyenként egyperces videóklipet, amelyen a bátor alkalmi vagy profi résztvevők a Szikes Zenekar muzsikájára nagyecsedi, tyukodi vagy györteleki verbunkot táncolnak férfi szóló vagy páros magyar verbunk formájában. A páros tánc másik tagja férfi és nő egyaránt lehet.

Megóvni a verbunkot

– Aki hallja, adja át! Tegyük még ismertebbé ezt a régi táncot – mondta a rekordkísérlet nyitórendezvényén dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az alábbi rekordpontokon is várják a vállalkozó kedvűeket

július 22. (csütörtök) – Nyíregyháza, Kossuth tér: 17–19 óráig

július 25. (vasárnap) – Nagykálló-Harangod, Téka Tábor: 16–20 óráig

július 28. (szerda) – Nagykálló-Harangod, Téka Tábor: 16–20 óráig

július 31. (szombat) – Nyíregyháza-Sóstó, Állatpark: 14–18 óráig

augusztus 4. (szerda) – Nyíregyháza, Kossuth tér: 16–18 óráig

augusztus 5. (csütörtök) – Nyíregyháza-Sóstó, Tófürdő: 14–18 óráig

augusztus 11. (szerda) – Mátészalka, Művelődési Központ: 15–18 óráig

augusztus 13. (péntek) – Nagyecsed, Művelődési Ház: 15–18 óráig

augusztus 15. (vasárnap) – Nyíregyháza, Kossuth tér: 15–19 óráig

– Évszázadokkal ezelőtt ha megjelentek a katonák a faluban, akkor a kocsmából maguk közé hívták a fiatal férfiakat, együtt táncoltak, mulattak, ettek, ittak, majd a fiúk kezébe nyomták az első havi zsoldot. Másnap ezek a fiatalemberek arra ébredtek, hogy 12 éven át szolgálhatják katonaként a monarchiát. Mi senkit nem hívunk 12 évre, csak egy percre, hogy mutassa meg, miként tudja eljárni ezt a szép, tradicionális táncot, amelyet kötelességünk megóvni.

– Ilyen jellegű dokumentált rekordkísérlet még nem volt Magyarországon – tudtuk meg Sebestyén Istvántól, a Magyar Rekord Egyesület elnökétől. – Tavaly nagy sikert aratott a Cantemus Kórus kezdeményezése, amely pillanatok alatt nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen nem csupán Magyarországról, de számos országból küldtek be felvételeket, még Chiléből is.

– A mostani rekordkísérletnek szintén ez a célja, bemutatni, népszerűsíteni hazánkban és a világban ezt a tradicionális táncot, ami a magyar kultúra szerves része kell hogy maradjon. Az online verbunkosgyűjteménybe kedden délelőtt 9 óra 47 perckor regisztráltuk az első feltöltést. A rekordkísérlet ezért augusztus 20-án legkésőbb 9 óra 48 perckor zárul, akkor fogjuk véglegesíteni, hányan érezték úgy, hogy hozzá kell járulniuk ehhez a páratlan kezdeményezéshez.

Improvizatív tánc

– A verbunk mint tánc a reform­korban keletkezett a csárdással együtt, sok tekintetben hasonlítanak is egymásra – mondta Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője. – Egészen a huszadik század közepéig a társasági rendezvényeken ez volt a tánckezdő, a férfiak megmutatták magukat, pengtek a sarkantyúk, járták a verbunkot. A Felső-Tisza-vidékén, Nagyecseden, Tyukodon, Győrteleken, Ököritófülpösön még a mai napig magyar verbunknak hívják ezt az improvizatív jellegű táncot.

Demarcsek György kiemelte, bárki vállalkozhat arra, hogy egy percen keresztül megmutathassa, mit sajátított el a verbunkból.

– Arra kérünk minden bátor vállalkozó táncost, vegye fel a produkcióját telefonon az iOS-es vagy androidos VerbunkRekord applikáció segítségével a verbunkrekord.hu oldalon. A felvétel automatikusan fel is töltődik egy szerverre. Aki akar, ismételhet is. Az lenne a jó, ha a felvétel helyszíne egy-egy település nevezetes, ismert, látogatott épülete, tere, archaikus helyszíne lenne, ezzel is színesítve a palettát. Mi is izgatottan várjuk a rekordkísérlet végeredményét, amelyet augusztus 20-án a nyíregyházi Rózsakert Szabadtéri Színpadon ismertetünk, és bemutatjuk azt a filmet, amelyet a feltöltött táncokból állítunk össze.

A nyitórendezvényen Demarcsek György dr. Ulrich Attilával és Éder Róberttel, a táncegyüttes elnökségi tagjával perdült táncra a Lajtorjás zenekar muzsikájára, és eljárták az első verbunkot.

Fotók: Dodó Ferenc

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában