Anyatej

2021.08.02. 07:12

Biológiai és lelki értelemben is fontos

JG, MML

Az anyatejes táplálás egyaránt fontos a babának és az édesanyának

Forrás: Illusztráció / Czeizel Intézet

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatejes táplálás világnapjává, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára, valamint

a szoptatás az anya és a gyermek közötti személyes kapcsolat kialakításában játszott meghatározó szerepére. Napjainkban az egészségügyi szervezetek egyre inkább az anyatej immunológiai védőhatásának felismerésére ösztönzik az édesanyákat, hiszen az anyatejes táplálással számos felnőttkori betegség kialakulása is megelőzhető. A világnap alkalmából a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság Városunk egészsége néven egész napos programsorozatot tartott. Az eseményen online előadásokat tartottak a szoptatás fontosságáról, annak nehézségeiről és arról, az egészségügyi intézmények hogy támogatják az anyatejes táplálást. Az előadások mellett egészségügyi szűréseken is részt lehetett venni az érdeklődőknek. Nagy Ildikó elmondta, életének a legszebb időszaka volt, amikor a gyermekeit anyatejjel táplálhatta, hiszen ekkor egy nagyon szoros kötelék

– Biológiai norma a szoptatás, ezzel lehet megalapozni az egészséget, az élet kezdetét. Egy kisbaba számára nincs ideálisabb táplálék, mint az anyatej, hiszen amellett, hogy tökéletes tápanyagforrás, rövid és hosszú távú immunológiai védelmet nyújt. Szoptatással akár felére csökkenthető a felső légúti betegségek, a középfülgyulladás, a hasmenés, a húgyúti fertőzések kialakulása, valamint a hirtelen bölcsőhalál kockázata, de csökkenti a kettes típusú diabétesz és a túlsúly kialakulásának kockázatát is. Éppen ezért a szoptatás védelme közös felelősségünk – mondta Bocskai Zoltánné Sörös Irén, a Czeizel Intézet laktációs szaktanácsadója.

A legfontosabb kapcsolat

Erre erősített rá Szarka Anett szülésznő, a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság által a világnap alkalmából Városunk egészsége néven szervezett vasárnapi eseményen, amelyen az egészségügyi szűrések mellett online előadásokat is meg lehetett nézni és hallgatni.

– Az első találkozás a babával döntő fontosságú – jelentette ki Szarka Anett.

– Megnyugtató az újszülött és a kismama számára is. A csecsemő ilyenkor önként kezd kúszni az emlő irányába, hiszen annak illata hasonlít arra, amit már a magzatvízben érzett. Ha az első anyatejes táplálás sikeres, az anya önbizalma is erősödik. Az édesanya és a gyermek között nagyon erős kapcsolat alakul ki az anyatejes táplálás közben, ezért ez nem csupán biológiai, de lelki értelemben is nagyon fontos.

A legszebb időszak

– Nekem szerencsém volt, mert mindkét gyermekemet tudtam anyatejjel táplálni – emlékszik vissza Nagy Ildikó. – Az első fiam születése előtt tapasztalatlan voltam. Megijedtem, amikor a terhességem alatt megjelent az előtej, de megnyugtattak, ez jó jel. A szülés után rögtön megindult a tejtermelésem, olyannyira, hogy a tejgyűjtőbe is adtam belőle, ezzel segíteni tudtam egy olyan anyukának, aki nem volt olyan szerencsés mint én. Életem legszebb időszaka volt ez, ilyenkor csak a gyerekemre koncentráltam, figyeltem minden mozdulatát, folyamatosan beszéltem hozzá. Ezekben a hónapokban egy nagyon szoros kötelék alakult ki Máté és köztem, ami a mai napig tart. A második gyerekemnél ugyanúgy csináltam mindent, de őt sajnos már csak egy fél évig tudtam szoptatni, akkor elapadt a tejem.

Felfüggesztették a begyűjtést

Gyakran előfordul, hogy táplálná anyatejjel gyermekét az édesanya, csakhogy nem termelődik elegendő mennyiség a szervezetében. Ilyenkor jól jön azoktól a segítség, akiknek anyatejből többletük van. S hogy a kereslet és a kínálat egymásra találjon, abban fontos szerepük van az anyatejgyűjtő állomásoknak.

Megyénkben egyedül a nyírbátori Szociális Szolgálat végzett anyatejbegyűjtést, azonban a koronavírus-járvány terjedése miatt tavaly ideiglenesen felfüggesztették a szolgáltatást. Bár tervezik az anyatej átvételének és kiadásának folytatását, azonban a vírus sokat emlegetett negyedik hulláma miatt még kivárnak a szolgálat beindításával. Így a megyénkhez legközelebb Debrecenben van anyatejgyűjtő állomás, amit a szülészeti és nőgyógyászati klinika működtet. Az állomás összegyűjti a felesleges tejet az édesanyáktól, s recept alapján azoknak az anyukáknak adják, akik beteg, koraszülött, kis súlyú újszülöttet gondoznak.

Káros szenvedélyektől mentes

– A hozzánk beérkezett anyatejet feldolgozzuk és tároljuk – tájékoztatta szerkesztőségünket Dombrádi-Kiss Nikolett csecsemő- és gyermekápoló, aki a debreceni anyatejgyűjtő állomás munkatársa. – Az első anyatejadást meg kell előznie néhány vizsgálatnak az anyatejet megkapó csecsemő érdekében. Szükség van például tüdőszűrésre, HIV- és vérvizsgálatra, székletvizsgálatra. Csak akkor adhatja le az anya a tejet, ha a vizsgálatok eredménye negatív. Arra is ügyelnünk kell, hogy az édesanya mentes legyen a káros szenvedélyektől, s nem szed olyan gyógyszert, aminek a hatóanyaga átkerülhet a tejbe.

JG, MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában