nemzeti összetartozás

2021.08.17. 14:26

Otthonról hazáig tekertek

Körülbelül harmincan érkeztek Nyíregyházára a nemzeti egységet erősítő program részeként.

KM

Fotó: Dodó Ferenc

Megérkeztek a szabolcsi megyeszékhelyre az Otthonról haza résztvevői hétfőn a kora esti órákban: a határokon átívelő, nemzeti összetartozást erősítő kerékpártúra résztvevői Beregszászról érkeztek, a nyíregyháziak pedig tapssal, tirpák lapcsánkával és néptáncműsorral fogadták őket a Kossuth téren.

Reggel folytatják

A programhoz csatlakozók hét országból, tizenegy útvonalon indultak el, hogy augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön a fővárosban találkozzanak majd. A Nyíregyházára érkezett delegációt Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte: kiemelte, hogy a kelet-magyarországi régióban különösen fontos ügy a nemzeti összetartozás.

– Ez a megálló egy nagy programsorozat, és egy hosszú túra része – mondta el lapunknak Jászai Menyhért.

– Örülünk annak, hogy a megyeszékhely fontos állomása az útvonalnak, a túrázók a hétfő éjszakát nálunk töltötték. Ellátogathattak a Sóstói Múzeumfaluba, majd a beregszászi delegáció kedden indul tovább a következő állomásra, azonban előbb még reggel fél kilenckor a Hősök terén megkoszorúzzák Nemzeti Összetartozás Emlékművét. Így egy testi és lelki feltöltődés után folytathatják az útjukat.

Testvérvárosi kapcsolatok

Az alpolgármester hozzátette: Nyíregyházán azért is kezelik kiemelten a nemzeti összetartozás kérdését, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg három országgal is határos, ezért aktívan ápolják a testvérvárosi kapcsolatokat többek között Ungvárral és Beregszásszal. A megyeszékhely különböző, a határon túli magyarokat támogató, karitatív programokban is részt vesz, például a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül.

– Különösen büszkék vagyunk arra, hogy több mint húszezer honfitársunk választotta Nyíregyházát helyszínül ahhoz, hogy letegye az állampolgársági esküt. Úgy gondolom, hogy ez is mutatja: a város nemcsak szimbolikusan, hanem tettekkel is hozzájárul ahhoz, hogy ápolja a hagyományokat és erősítse a nemzeti összetartozást, mindehhez pedig ez az program is hozzájárult – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában