honvédelem

2021.10.11. 14:36

A haderő nélkülözhetetlen alappillére

Áldozat nélkül nincs nagy cselekedet – így hangzik a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred jelmondata.

A tartalékos szolgálat a haderő nélkülözhetetlen alappillére, s az elmúlt években az egyik legdinamikusabban fejlődő honvédségi szolgálati formává vált. Az eltelt időszak eredményeiről, s a jövőbeni tervekről Polyák András ezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka és Nagy Zoltán alezredes, a 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka tartottak sajtótájékoztatót hétfőn, a Magyar tartalékosok napja alkalmából.

A honvédelmi vezetés a tartalékos rendszer fejlesztésével olyan lehetőséget kívánt teremteni, amellyel a haza iránt elkötelezettek tanulmányaik vagy munkahelyük mellett is részt vállalhatnak a honvédelmi feladatokban. A rendszert 2017-ben továbbfejlesztették, új elemként, a helyi közösségekre építve hozták létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát. Az ország keleti megyéiben mintegy 3 ezer önkéntes területvédelmi tartalékos katona szolgál.

– Az ezred egyik legfontosabb feladata az önkéntes tartalékos katonák képzése. Ugyanakkor nagyon összetett a feladatrendszerünk, és a koronavírus elleni védekezésben óriási szerepe volt a tartalékos katonáknak. Az ezred mintegy 300 katonája, az ország 34 kórházában támogatta az egészségügyi dolgozók munkáját a járvány legutóbbi csúcspontján. Emellett a határok mentén a rendőrség feladataiba is besegítenek, részt vettek az idősotthonok fertőtlenítésében. Két szakaszt biztosítva Koszóvóban missziós szolgálatot látnak el a tartalékosok, köztük több megyei katona. Az állampolgárok elkötelezettségét jól mutatja, hogy jelenleg is 43-an készülnek fel a 2-es területvédelmi ezredtől a következő KFOR-misszióra – ismertette a tartalékos katonák feladatait a parancsnok.

Egyre nagyobb az érdeklődés

Hozzátette: a 2-es területvédelmi ezredben a Magyar Honvédség minden szolgálati formája megtalálható, beleértve a speciális tartalékos formát is, ami a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként indult. – Az ezredhez több mint 500-an jelentkeztek erre a szolgálati formára, ebből 150-en a megyéből. A honvédelmi nevelés és ifjúságvédelem területén is fontos feladataink vannak, 31 oktatási intézménnyel van szerződésünk a kadét programban, amiből öt a megyénkben található. Honvédelmi táborokat is szerveztünk, s bár tavaly is szerettük volna ezeket megtartani, a pandémia miatt törültük ezeket. Az idén nyáron viszont néhány nap alatt beteltek a helyek a táborokra, s a 20 turnusban körülbelül 150 gyerek vett részt – tudatta az ezredes, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartalékos katonák száma folyamatosan növekszik, a megyénkben több mint 400-an szolgálnak.

Nagy Zoltán alezredes arról beszélt, 20 éve működik a katonai toborzás, és a régiónkban mindig nagyon sokan vállalták a katonai szolgálatot.

– Az elmúlt öt év statisztikái alapján egyre többen keresik fel a toborzóirodát, a megye az elmúlt öt évben több mint ezer fővel képviseltette magát a honvédségben. Tisztességes munkával, tanulással a seregben fényes karriert lehet építeni. Tartalékos szolgálatra a társadalom minden rétegéből sokan jelentkeznek, a szerződéses katonákat pedig kiszámítható életpálya várja. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a leendő hivatásos és tartalékos katonáknak is alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük, hiszen a Magyar Honvédség egyenruháját csak az öltheti magára, akit erre alkalmasnak találnak. Ez nagyon fontos, ugyanis a tartalékosok is szerepet vállalnak a honvédség szinte minden feladatában – hangsúlyozta az alezredes.

A rendezvényen Polyák András ezredes emléklappal ismerte el a kimagasló teljesítményt nyújtó tartalékos katonák munkáját.

Sokan lépnek tovább

Az ezredes lapunknak azt is elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei embereket mindig a hazafiasság, az elkötelezettség jellemezte, ezért is van az, hogy a honvédség kötelékében ilyen magas számban találhatunk megyénkbeli katonákat.

– Annak ellenére, hogy az önkéntes tartalékos rendszerbe a toborzás 2017. áprilisában kezdődött, már közel 400 fős a megyei tartalékos zászlóalj létszáma. A rendszer egyik fontos feladata az is, hogy utánpótlást biztosítson a honvédség katonai szervezeteinek. A 2-es területvédelmi ezredből is többen választják a magasabb szolgálati szintet, s szerződéses vagy hivatásos pályára lépnek. Az elmúlt három évben 150–170 ember döntött úgy, hogy továbblép a tartalékos szolgálatból – árulta el Polyák András.

Rimóczi Csaba Sándor szintén hasonlóan gondolkodik. A fiatal önkéntes katona a jövőjét is a honvédség kötelékében képzeli el. A terveiről lapunknak elmondta, a szeptember 15-én induló Önkéntes Katonai Szolgálat után a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretné folytatni a tanulmányait.

– A katonai logisztika területén helyezkednék el, amihez ez a hat hónapos képzés remek alapot biztosít. Ha minden kedvezően alakul, a jövőben kiváló logisztikusként szolgálhatom a hazámat. Ez a forma a seregben az egyik legfontosabb, hiszen a külföldi misszióknál mi, logisztikusok felelünk azért, hogy mindenből a megfelelő mennyiség legyen, akár lőszerről, akár az élelemről van szó – avatott be terveibe a fiatal katona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában