Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.10.15. 14:00

Fontos a személyes ismeretség

Négyhatármenti együttműködés a kölcsönös segítségért.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Szervezete mint konzorciumvezető partner egy magyar-szlovák-román-ukrán négyhatármenti program keretében négy évvel ezelőtt indította el a „Cooperation for effective response” (Együttműködés a hatékony reagálásért) projektet, amelynek a záró eseményét csütörtökön délelőtt tartották Nyíregyházán.

– A cél az volt, hogy civil szervezetek, önkormányzatok és az egyház képviselői közösen gondolkodjanak azon, hogy tudnak felkészülni és egymásnak segíteni katasztrófahelyzet esetén – tudtuk meg Gurály Edinától, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatójától. – A négy évig tartó közös munka során egy összetartó közösség alakult ki, így kijelenthetjük, baráti szervezetek dolgoznak együtt, akik minden körülmények között számíthatnak egymásra.

Felkészülés a veszélyre

– Fontos, hogy a határmenti együttműködések ne akkor formálódjanak, amikor már baj van – emelte ki Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. – Ebben a projektben a partnerség tényleges tudásban, gyakorlati felkészültségben van jelen.

A négy évig tartó közös munkában rengeteg elméleti és gyakorlati tanfolyamon vettek részt a magyar, a román és a kárpátaljai partnerek. Mint megtudtuk, szlovák részről nem csatlakozott senki a közös munkához.

Borlan Rodica, a Román Vöröskereszt Szatmárnémeti Szervezetének igazgatója és Leszja Bilkey, az Ukrajnai Vöröskereszt Beregszászi Járási Szervezetének vezetője egyaránt kijelentette, az ő helyzetükön rengeteget segített ez a négy év. Nem csupán tudásban gyarapodtak, de a szervezeteiknek otthont adó épületeket is felújíthatták és vásároltak olyan járműveket, amelyekkel az adományokat eljuttatják a rászorulóknak.

Anyanyelvükön tanultak

– Mi 1998-ban a tiszai árvíz idején határoztuk el, hogy létrehozunk egy katasztrófavédelmi bázist a településünkön – mondta el Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke. – Ez a közös munka most nagyon sokat jelentett nekünk, hiszen ha nem tudunk megfelelően felkészülni a megelőzésre, csak a kárelhárítás lehet a részünk. Valódi barátokra leltünk a szatmárnémetiekben, a beregszásziakban és magyarországi partnereinkben. Ilyenkor derül ki, mennyire fontos a személyes ismeretség, hogy tudjuk, akikhez fordulhatunk, azokra bizton számíthatunk és viszont. Ami nagyon fontos volt a számunkra, hogy az oktatás végig az anyanyelvünkön folyt.

Magyar részről a Zemplén hegyközi részében lévő zsáktelepülés, Vágáshuta vett részt a programban.

– A projektnek köszönhetően egy katasztrófavédelmi kiképzőbázist hoztunk létre gyakorló pályával, ahol a jövőben is lehetőséget tudunk adni katasztrófavédelmi csapatok elméleti és gyakorlati képzésére – tudtuk meg csorba György Józsefnétől, a település polgármesterétől.

Borítókép: Zán Fábián Sándor, Csorba György Józsefné és Gurály Edina eleveníti fel a közös emlékeket | Fotó: Jernei Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában