Csenger

2021.10.06. 07:19

Nagykárolyból is jöttek vendégek

A II. CSERÉP régésztalálkozót tartották Csengerben.

KM

????????????????????????????????????

A CSERÉP mozaikszó a Csengeri Régész Piknik rövidítése – tudtuk meg Fábián Lászlótól, a Csengeri Helytörténeti Múzeum vezetőjétől.

Műszeres kutatás

– Régi jó szakmai és baráti kapcsolatunknak köszönhetően szeptember 30-án és október 1-jén újra találkoztunk a Nyíregyházi Jósa András Múzeum régészeti osztályának meghatározó tagjaival – mondja Fábián László. – Nyíregyházáról, Szatmárról és Nagykárolyból jöttek régészbarátaink, és megtisztelte jelenlétével az eseményt dr. Németh Péter is, mint a legidősebb és legtapasztaltabb szakember. A program első részében Szamosbecsre mentünk ki a feltételezett Árpád-kori ispáni vár helyére, a Süllyedés nevű határrészre. A vár okleveles forrásait dr. Németh Péter kutatta ki és hozta nyilvánosságra. Ezután a Csenger és Óvári közötti, egész a határhoz közeli, egyetlen felszántott területet fésültük át terepbejárással és műszeres kutatással, keresve az itt sejthető Lököstelke nevű egykori falut. Sajnos, a bevizsgált területen körömnyi kerámiát sem találtunk. Miután az eső is elkezdett egyre sűrűbben cseperegni, s más felszántott terület sem volt a határban, így visszatértünk bázisunkra a múzeumba. A napot egy jóízű pörkölt és egy még jóízűbb szakmai és magánbeszélgetés koronázta.

A péntek délelőtt a tudományé volt, a múzeum régészeti és történeti termében szakmai konferenciát tartottak. Vetített képes előadások hangzottak el változatos témákkal, a barlangi régészettől kezdve a csengeri pecsétgyűrűkig. A városnak a régészethez való kötődését bizonyította ez a találkozó, amelyet folytatni kívánnak.

Borítókép: Terepmunkán a régészek | Fotó: Fábián László magánarchívuma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában