Rap

2021.10.24. 07:00

Videó: Merészet húzott! Meglepte a rétközberencsieket a FaluRAP!

Dudás Krisztina bármibe fog bele, szeretne egyedit alkotni, nyújtani.

Forrás: dr. Seszták Miklós közösségi oldala

A rap ritmikus dalszövegmondás. A sajátságos kántálás gyökerei a középkori nyugat-afrikai griot énekmondókig vezethetők vissza: történeteiket a dobok és más ritmushangszerek ütemére adták elő. Dudás Krisztina merészet húzott: FaluRAP címmel állt színpadra a Rétközösen Napokon nyitányán.

– Az én falum címmel még 2015-ben írtam egy verset Rétközberencsről. Most, amikor szerveztük a Rétközösen Napokat, a kezembe akadt, és miután elolvastam, elég dallamosnak találtam ahhoz, hogy ne csak elszavaljam. Előtte három kedves falubeli nénit felkértem egy megnyitó énekre, és azon nem akartam változtatni. A FaluRAP különlegessége abban rejlik, hogy egy régi magyar nótát kezdtek el énekelni a színpadon, amibe beleillett a rap alap. Ezt adtam elő, ennek végén a Kicsiny falum című dallal zártunk – említette Dudás Krisztina.

– A meghökkentés motivált. Bármibe is fogok bele, az az elsődleges célom, hogy egyedit nyújtsak. Amikor a falunap konferálójaként felálltam magassarkúban és elegáns ruhában a színpadra, senki nem számított rá, hogy azt a cipőt lerúgom és rappelni kezdek. Fontos szempont volt a generációs szakadék áthidalása is, hiszen álltak még a színpadon fiatalok, akik az együtt töltött próbák alatt jó kapcsolatot alakítottak ki az idősebbekkel. Ők pedig megszerették a rapet. Fantasztikus volt a fogadtatása, nagy tapsot és rengeteg elismerést kaptunk.

– A pandémiás helyzet okozta elzártság után próbáljuk feloldani az embereket. A sikeres Rétközösen Napok volt az első ilyen együtt töltött alkalom a településen a hosszú kihagyás után. Az itt élők nyitottak és érdeklődőek, szeretnek közösségben lenni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában