Nyíregyháza

2021.11.09. 11:30

Cukorbetegen is lehet édes az életük

Az egyesület célja, hogy az érintett gyerekek ne érezzék magukat egyedül, barátokra leljenek.

MI

Nem ismeri az orvostudomány, mi okozza az 1-es típusú cukorbetegséget, de az feltételezhető, hogy örökletes és környezeti tényezők együttesen hozzájárulnak a kialakulásához. A betegség hatására a hasnyálmirigy nem, vagy nagyon kevés inzulint termel, emiatt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek naponta – akár többször is – kell inzulint beadniuk, és terápiájukban nem alkalmazható gyógyszeres kezelés.

Az e betegségben szenvedő fiataloknak nyújt segítséget a Nyír-Diabet Egyesület, ami rendhagyó módon, egy izgalmas ifjúsági regényen keresztül ismertetné meg az 1-es típusú cukorbetegséggel járó nehézségeket, küzdelmeket és azt is, hogy a betegséggel is lehet teljes, boldog életet élni.

Az Amikor beüt a cukor című könyv bemutatóját szombaton tartották a nyíregyházi Selfie Museum kávézójában.

Balogh Zsuzsa, az egyesület vezetője elmondta, 2006-ban tudta meg, hogy az akkor kilencéves lánya diabéteszes.

Hosszú út az elfogadásig

– Egyedül érzetem magam a betegséggel, ezért hoztam létre az egyesületet. Eszter azóta felnőtt, és az egyesületünk szervezőcsapatának aktív tagjává vált – mesélt a kezdetekről a Nyír-Diabet Egyesület vezetője. Balogh Zsuzsa hozzátette: fontos céljuk, hogy az érintett gyerekek ne érezzék magukat egyedül, és olyan társakra, barátokra leljenek, akik hasonló helyzetben vannak.

– Úgy vélem, akkor lehet jól kezelni az érintetteket, ha elfogadják a betegségüket. Ha ez megtörténik, a kamaszok is jobban figyelnek magukra, betartják a diétát, és nem fogják szégyellni a betegségüket. Az elfogadáshoz hosszú út vezet, gyakran az edukáció sem éri el a célját, ezért a kamaszokhoz teljesen más irányból kell közelíteni – erre nagyon jó módszer az ifjúsági regény – hangsúlyozta a vezető.

Három nézőpont

A könyv szerzője, Ling-Balogh Erna kiemelte, régóta ír, de eddig csak az asztalfióknak alkotott, a személyes érintettsége miatt azonnal igent mondott a felkérésre.

– A könyvnek három főszereplője van: a 15 éves Panka már egy évtizede él diabéteszesként. Elfogadta a betegségét, és szívesen beszél arról, milyen így élni. A másik főszereplő egy laza, 17 éves srác, Mór, aki bár egészséges, a testvéréről, Izoldáról kiderül, hogy 1-es típusú cukorbeteg. A fiú nem érti, miért kell ekkora ügyet csinálni a betegségből, és az is nagyon bántja, hogy emiatt kevesebb figyelmet kap a szüleitől. Izolda a harmadik főhős, 13 éves, és csak fél éve tud a betegségéről. Nehezen éli meg, hogy változik a teste, másképp kell étkeznie és mozognia, ráadásul az úszás az élete, ezért rosszul érinti a mozgás és a cukorbetegség kapcsolata – engedett betekintést a főszereplők életébe a szerző. A három szereplő három oldalról közelíti meg a betegséget.

– Mindegyikőjükben megjelenik az én személyiségem is, de leginkább Mórba „írtam bele magam”, hiszen én is 17 voltam, amikor megtudtam, hogy a kisebbik öcsém diabos. Egy fesztiválon voltam, és a Tisza-parton állva nem értettem, miért sír édesanyám a telefonban. Most már tudom, milyen küzdelemmel jár ez egy családnak, és milyen nehéz lehet a betegséggel együtt élni – osztotta meg személyes tapasztalatait a szerző.

Balogh Zsuzsa szerint a szülőknek is érdemes kézbe venniük a kötetet, mert megismerhetik mindazt, amit átéltek a cukorbeteg gyerekek szülei.

– Képet kaphatnak arról, milyen, amikor úgy érezzük, minden összedől körülöttünk. A táborokat is bemutatja a regény, ami fontos, hiszen sok szülő nehezen engedi el ezekre a rendezvényekre a gyermekét. A táborokkal az edukációt, az elfogadást és a betegség kezelését is támogatjuk – mondta az egyesület vezetője.

Borítókép: Balogh Zsuzsa (jobbra) és a lánya, Eszter a könyvbemutatón, ahol a szerző dedikálta is a kötetet | Fotó: egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában