Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.22. 11:30

Életeket ment meg a védőoltás

Regisztrálni sem kell ezen a héten, mindössze el kell menni az oltópontokra.

KO

Csehely Csilla bőrgyógyász átadja egy férfinak az oltási igazolást, miután beoltotta a koronavírus elleni oltóanyaggal az egyik nyíregyházi oltóponton

Fotó: MTI/Balázs Attila

Mától indul az oltási akcióhét, regisztráció nélkül sorban lehet állni az oltásért.

Az egyik legnagyobb oltási kampány indul el november 22–28. között, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház valamennyi kórházi telephelyén és Nyírbátorban a szokottnál jóval nagyobb számban kialakított oltóhelyen várják koronavírus elleni oltásra a lakosságot.

Előzetes regisztráció és időpontfoglalás nem szükséges, mind az első, mind az elmaradt második vagy az emlékeztető harmadik oltásra mehetnek a felnőttek, de várják a 12–18 éves korosztályt is. Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos vasárnap arra figyelmeztetett: a delta-variáns mellett a delta plusz vírusvariáns is megjelent, a koronavírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formája. Hozzátette: soha nem volt ennyire fontos a védőoltás mint most, ezért reméli, sikeres lesz a hétfőn startoló kampány.

Zsúfoltság, türelmetlenség és egyre nagyobb teher az egészségügyi dolgozókon, a kórházakban és a háziorvosi rendelőkben is. A koronavírus-fertőzések száma meredeken emelkedett az elmúlt napokban, a háziorvosi rendelőkben elvégzett gyorstesztek is egyre több pozitív esetet mutattak ki. A háziorvosok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy fontos felvenni a koronavírus elleni védőoltást, mindenki választhat vakcinát, a lényeg az átoltottság növelésén van, ami nélkül nem lehet kijönni a járványból. Ezen a héten (november 22–28. között) megerősített kapacitásokkal várják az oltópontokon az ország minden részén a lakosságot, most regisztráció és időpontfoglalás nélkül beadják a védőoltást.

Bölcs döntés

– Az elmúlt napokban elképesztő mennyiségű Covid–19-pozitív esetet szűrtünk ki, és más praxisokban is hasonló a helyzet – számolt be tapasztalatairól dr. Bana Richárd. A Székely községben praktizáló háziorvos és üzem­orvos a minap közösségi oldalán hosszasan taglalta, miért fontos az immunizálás, a kórokozó elleni védekezés. Elmondta, a vírusfertőzés 50-60 százalékban tünetmentesen jelentkezik, még enyhe tünet sincs a páciensnél, és mégis fertőzőképes, ez az oka a járvány gyors terjedésének. Hozzátette, mindenhol fontos a maszk használata, a távolságtartás, kézfertőtlenítés, a tömegek és gócpontok kerülése.

Aki be van oltva, segíti a járvány megfékezését.

– Számos esetben látom, hogy egy háztartásban élők között annak, aki be van oltva, szinte semmilyen tünete nincs, a teszt is negatív. Hatékony az oltás. A súlyos esetek döntően az oltatlanok közül kerülnek ki. Nem igaz, hogy csak krónikus betegeket, időseket taglóz le a vírus, 35 év alatti pácienseket is látunk, nagyfokú fulladásos panaszokkal, kórházban ápolják őket, van aki gépi lélegeztetésre is szorul. Nem beoltott páciensekről van szó! Megfigyeltem, hogy az oltatlanok döntő többségében a szűk családi körükben nem történt eddig megbetegedés, ezért nem is nagyon „hisznek” abban, hogy ez a vírus óriási bajt, tragédiát tud okozni. A vírus előtt kell járni, és időben kérni az oltást – nyomatékosította a doktor, és arra kérte az oltatlanokat, döntsenek bölcsen. Hozzáfűzte: az oltásellenesek táborának a tájékoztatására javasolná, hogy nézzenek meg tudósításokat, néhány képkockát tragikus kórházi helyzetekről, Covid-ambulanciákról, lehet, hogy közelebbinek éreznék a bajt. Dr. Bana Richárd az első két oltás mellett a harmadikat is kulcsfontosságúnak tartja. Úgy véli, több ismert betegségre nem kettő, hanem három alapdózisból áll a védőoltás. Elképzelhető, hogy a Covid–19 betegség ellen is három adag vakcinára lesz szükség alapdózisként.

Szedjék a gyógyszert!

– Naponta 6-10 pácienst fogadunk oltásra. Akik a rendelőben szeretnék felvenni a vakcinát, egy hetet is várniuk kell, amíg összejön az egy ampullára való jelentkezők száma. Ezzel szemben a kisvárdai kórház oltópontjain ezen a héten azonnal megkaphatják a védőoltást – erről már dr. Mosolygó Gábor záhonyi háziorvos beszélt szerkesztőségünknek. A család­orvostól megtudtuk, a 3500 fős praxisában 67 százalékos az átoltottság, és jellemzően a harmadik oltásra is van igény.

A legtöbben azt szeretnék, ha a rendelőben kapnák meg a vakcinát, aminek egyfelől örülünk, mert ez az irántunk táplált bizalomnak a jele, de vannak korlátaink: az oltóanyag tárolása, a nagy betegforgalom, rendelnünk kell, tesztelnünk kell.

– Sajnos nagy számban találunk igazolt covidos betegeket. Remélem, sikeres lesz az oltási akcióhét és ebből a térségből is sokan elmennek a kisvárdai oltóhelyekre elsősorban az oltatlanok. A védettségfokozása érdekében azonban a harmadik oltás is ajánlott, minden korcsoportban – emelte ki a háziorvos, aki egy fontos gondolattal zárta a beszélgetést. – Akiknél tesztelés után beigazolódik a fertőzés, lényeges, hogy azonnal szedjék a favipiravir nevű gyógyszert, az oltatlan és oltott betegek egyaránt, nem kell megvárni, hogy súlyos, légzési nehézséggel járó tünetek jelentkezzenek. Azt látjuk ugyanis, főleg az oltott betegeknél, ha beszedik a felírt gyógyszermennyiséget, nincs szükségük kórházi kezelésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában