Nagy a baj?

2022.01.07. 14:28

Legalább egy hónapig vigyázni kell ezeken a szabolcsi településeken!

Akár tárgyakon keresztül is terjedhet a madárinfluenza.

KM

Forrás: llusztráció / shutterstock

Mint ahogyan azt korábban megírtuk: Kemecsén magas patogenitású madárinfluenza tört ki, ezért egy 3 kilométer sugarú körben védő-, egy 10 kilométeresben pedig megfigyelési körzeteket állítottak fel, hogy megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kockázatkezelési Igazgatóságának Szakmai Információs Osztálya kérdésünkre elmondta: bármelyik baromfitartó telepen, ahol nagyobb mértékű elhullás, a tojástermelés visszaesése, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése vagy a madárinfluenzára jellemző egyéb tünetek jelentkeznek, ott mintát kell venni az állományból. Ha a laboratórium kimutatja a vírust, akkor azonnal cselekedni kell: ilyenkor hozzák létre a körzeteket, valamint elrendelik az érintett gazdaság és a kontaktállományok – állami kártalanítás melletti – felszámolását. 

A védőkörzetekben szigorúbb szabályokat kell betartani, mint a megfigyelési körzetekben, de vannak olyan szabályok, amelyeket ilyenkor mind a kettőben követni kell. Például automatikusan életbe lép a forgalmi korlátozás, tehát sem élő baromfi, sem annak termékei nem vihetők ki a gazdaságokból, illetve oda be. Az általános tilalmaktól engedélyezhető az eltérés, azonban csak akkor, ha teljesülnek bizonyos feltételek, ezt a betegség elleni védekezést irányító Nébih Országos Járványvédelmi Központ határozza meg. Az erre vonatkozó kérelmeket az érintett gazdaságoknak az illetékes megyei kormányhivatal állategészségügyi hatóságához kell benyújtani. 


Szigorú szabályok 


A körzetek legkorábban akkor szüntethetők meg, ha az állomány felszámolása és az azt követő fertőtlenítés megtörtént, továbbá a korlátozás alatt álló területen nem volt újabb kitörés, ezenkívül eltelt a jogszabályban minimálisan előírt várakozási idő. Ez a védőkörzet esetében minimum 21, a megfigyelési körzet esetében minimum 30 napot jelent – tehát ha Kemecsén és a körzeteken belül nem jelentkezik újabb megbetegedés, akkor is minimum egy hónapig szükség lesz a fokozott óvatosságra. 

A Nébih lapunknak kiemelte: a betegséget elsősorban a vándorló vadmadarak terjesztik, de sajnos ragályfogó tárgyak közvetítésével is megfertőződhetnek az állatok. Ahhoz pedig, hogy a baromfi- és díszmadártartók elkerülhessék az állatok megbetegedését, nagyon fontos, hogy a takarmányt és az almot zárt helyen tárolják, az állatokat lehetőség szerint zárt helyen tartsák, etessék és itassák, valamint szigorúan betartsák a járványvédelmi minimumfeltételeket.

Kemecsén megállapított és bejelentett magas patogenitású madárinfluenza kitörés miatt Kemecse, Kótaj, Nyírtura, Nagyhalász, Nyíregyháza települések területének azon részére, amelyet a térképen a kitörés köré meghúzott 3 km sugarú kör érint védőkörzet létesítését rendelek el.

Kemecsén megállapított és bejelentett magas patogenitású madárinfluenza kitörés miatt Kemecse, Kótaj, Nyírtura, Nagyhalász, Nyíregyháza, Nyírpazony, Sényő, Nyírtét, Székely, Nyírbogdány, Kék, Vasmegyer, Tiszarád, Ibrány, Paszab, Buj, Nyírtelek települések területének azon részére, amelyet a térképen köré meghúzott 10 km sugarú kör érint megfigyelési körzet létesítését rendelek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában