Mátészalka

2022.04.29. 09:48

Zenével a békéért – orvosmuzsikus találkozó Mátészalkán

Az orvos a testet, a zene a lelket gyógyítja. Megnyugtat, ellazít, feloldja a félelmeket, felpörget, mozgásba hoz. Bizonyos élményekre, érzésekre nincsenek szavak: csak a zene nyelvén lehet ezeket „elmondani”.

Fotó: Tóth Csaba

A zeneterápiának évezredes hagyománya van. Alkalmazták ezt a görög orvosok, Albert-Schweitzer pedig, aki nemcsak orvos, hanem orgonaművész is volt, Afrikában figyelt fel arra, hogy enyhülnek a betegek fájdalmai, ha zenét hallgatnak.

 

De az orvos saját lelkének épülésére is zenélhet. Van, aki műkedvelőként, van, aki csupán csodálóként, de mindenképp a hivatásuk okozta feszültség, a napi stressz feloldásaként mélyül el a muzsikában.

Orvosok, egészségügyi dolgozók, akik hangszeren játszottak vagy énekeltek, alakították meg 1992-ben a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesületét, melynek neve 2000 óta „ Ars Medica Pro Humanitate Hungarica”. Az egyesület atyja, a mozgalom elindítója dr. Tarján Jenő professzor, szombathelyi kardiológus főorvos volt, aki a stafétabotot 2002-ben Kósáné Kertai Daysi Sonjának adta át.

Az egyesület célja, hogy megmutassa az embereknek, milyen kimagasló teljesítményre képesek más területen is az egészségügyben dolgozók. Minden évben koncertsorozatot szerveznek, és a zeneirodalom csodálatos darabjaival ajándékozzák meg a közönséget. Találkozójuknak minden évben más-más hazai város ad otthont.

Dr. Bereczky Kálmán főorvos, Mátészalka népszerű együttesének, a Bereczky Jazz Band vezetőjének köszönhetően, aki felvállalta a szervezés feladatait, 2022-ben- 22 év után- ismét városunkban találkoztak az orvosmuzsikusok. A XXIX. alkalommal megrendezett találkozó fővédnökének dr. Hanusi Péter polgármestert kérték fel.

A programsorozat hagyományosan templomi koncerttel kezdődött április 22-én este, amikor az orgona, az egyházzene játszotta a főszerepet. Ennek helyszíne az idén a nyírbátori református templom volt. Április 23-án, szombat este, illetve vasárnap délelőtt a mátészalkai Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ színháztermében a világi zene remekműveiből összeállított koncertet hallgathatott meg a nagyérdemű. A nagy klasszikus zeneszerzők, Mozart, Bach, Csajkovszkij, Bellini, Brahms, Beethoven, Haydn, Liszt művei mellett - hogy csak néhány nevet emeljünk ki-, felcsendültek részletek Kacsóh Pongrác és Lehár Ferenc operettjeiből is. De népdalcsokrokat, Beyoncé, Lana del Rey, Carlos Jobim dalokat is hallhattunk.

A zeneirodalom széles skáláját felölelő remekművek segítségével egy korokon átívelő zenei utazáson vehetett részt a közönség. A zene a békéért is szólt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában