Nyíregyháza

2022.05.18. 14:04

100 éve nem látott virágra bukkantak a Sóstói-erdőben!

"Bár két évtizede alaposan kutatjuk erdőnk ősi flóráját, eddig nem akadtunk rá."

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napokban olyan ibolyafajt találtak a nyíregyházi parkerőben, amelyről utoljára egy 1923-ban megjelent közleményben (dr. Rapaics Raymund: A Nyírség növényföldrajza) tettek említést - olvasható az erdő Facebook-oldalán.

A hegyi ibolya leginkább hegyi réteken honos, alföldi előfordulásai kivételesek. A Sóstói-erdő többi honos ibolyafajánál kicsit később nyílik, tőálló levelei azokkal ellentétben nincsenek, virágai pedig nyúlánk, felálló leveles hajtásokon fejlődnek. Halvány, mintázott virágainak sarkantyúja fehéres színű. Fellelt állománya csupán pár tucat tőből áll.

Az erdő növényzetének ezek a ritkaságai valóságos "régészeti leletek", abból az időből maradtak fenn, mikor még az ember megjelenése előtt összefüggött a hegyvidékek és az Alföld erdőtakarója. Közvetlen környezetében most is előfordulnak olyan egyéb növényfajok, melyek inkább a hegyi rétekre jellemzőek, semmint a Nyírség homokvidékére (pl. sápadt sás, halvány perjeszittyó, vagy a védett réti kardvirág) - zárul a bejegyzés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában