Nyíregyháza

2022.06.02. 16:43

Házhoz mennek az üvegért Sóstóhegyen

A nyíregyházi önkormányzat hamarosan üveghulladék-gyűjtő zsákokat oszt majd ki a sóstóhegyi lakosoknak.

Fotó: Sipeki Péter

Annak érdekében, hogy a Sóstóhegyen élők a háztartásban keletkezett üveghulladékot (befőttes vagy üdítős üveg, bébiételes üveg vagy egyéb nem betétes üveg – a szerk.) a papír-, a műanyag- és a fémhulladékhoz hasonlóan elkülönítetten tudják a gyűjteni a jövőben, az erre a célra szolgáló zsákokat hamarosan megkapják – jelentette be az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője, Petró Árpád a sóstóhegyi Szabó Lőrinc-iskola udvarán megrendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hozzátette, ez egy pilot-program, egy teszt, és ha pozitívak lesznek a visszajelzések, s a program beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (ÉAK) a teljes szolgáltatási területére kiterjeszti a rendszert.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a zsákokért nem kell külön fizetni, minden sóstóhegyi háztartásba 3-3 ilyet osztanak majd ki. Petró Árpád felhívta a figyelmet, hogy a zsákokba ne tegyenek építési-bontási tevékenységből származó síküveget, vagy összetört ablaküveget.

– Az összegyűjtött üveget újra tudjuk hasznosítani, ami így másodnyersanyagként visszaforog a gazdaságba, és nem mellékesen később telnek meg a hulladékkezelő depóniáink, mert az üveg nem kerül be a vegyeshulladékba. Ezzel közvetve ahhoz is hozzájárulunk, hogy ne kelljen zöldfelületet veszítsünk azért, mert kénytelenek vagyunk növelni a hulladéklerakóink alapterületét – érvelt a pilot-program hasznossága mellett Petró Árpád.

– Az önkormányzatnak az elkövetkező évtizedekre komoly céljai vannak a környezetvédelem és -tudatosság terén – ezt már dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere mondta a  rendezvényen. Hozzátette, van mit javítani ezen a területen.

– A kertes házakban gyakrabban használnak, főleg befőttek elrakásához üvegeket, így itt, Sóstóhegyen láttuk indokoltnak a projekt tesztelését – emelte ki dr. Ulrich Attila, aki szerint a környezettudatos nevelés egy nagyon fontos dolog, de sok teendő van még ezen a téren.

– Sajnos hétvégente látjuk, hogy mennyi összetört üveget hagynak maguk után a tizenéves fiatalok a helyi játszótereken, ami később az ott megforduló kisgyermekre vagy szüleire jelent veszélyt – fogalmazott Nyíregyháza alpolgármestere.

Ágoston Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője hozzátette, a sóstóhegyi civil szervezetek és az itt lakók mindig is odafigyeltek a környezetük szebbé és jobbá tételére, így nem véletlen, hogy a rendszert itt teszteli a nyíregyházi önkormányzat.

Fotók: Sipeki Péter

Részletek hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában