Nyíregyháza

2022.06.14. 16:59

Mágikus éj a skanzenben

Ismét kitárja kapuit a látogatók előtt Szent Iván éjszakáján a Sóstói Múzeumfalu.

CsA

Fotók: Dodó Ferenc

Közeleg a nyárközép éjszakája, avagy a Szent Iván-éj, az év legboszorkányosabb napja. A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, az ekkor gyújtott tűz a megtisztulást, az újjászületést jelképezte.

– A Sóstói Múzeumfalu június 23-áról 24-ére virradóra ismét kitárja kapuit a látogatók előtt, hogy egy varázslatos éjszakát tölthessünk együtt. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum  utazó kiállítása érkezik hozzánk, aminek megnyitójával, este nyolc órától kezdődnek a Szent Iván-éji programjaink. A handlétól a grand caféig című tárlat személyes családi példákon keresztül szemlélteti a magyar zsidóság kereskedelemben és vendéglátásban betöltött fontos szerepét, és mutatja be, hogy milyen szorgos és odaadó munkával tették magukévá ezt a mesterséget, és mi ösztönözte őket arra, hogy a vérbeli kereskedőkké váljanak – ismertette a keddi beharangozó sajtótájékoztatón Kácsor-Ignácz Gabriella rendezvényszervező.

Tűzugrás és csillagles

– A tűz az éjszakában mindig valamilyen varázslatos dolgot sejtet. A Lobbanáspont tűz­zsonglőr csapat is arra készül 21.30-tól, hogy elkápráztassa a látogatókat, majd a bemutató után ők gyújtják meg azt a bizonyos tüzet, amit a szerelmes párok, barátok, társaságok átugorhatnak a Nyírség Táncegyüttes bátorításával nem sokkal éjfél előtt.  Nincsen Szent Iván-éj zene nélkül, este tíztől a Blahalouisiana koncertjét élvezheti a közönség.

– A sóstói skanzen 19 órától fogadja a látogatókat, akik ha párjukkal érkeznek, egy térkép segítségével végigjárhatják a Szerelem útját. Cserébe ajándékkal és szerelmi jóslással kedveskedünk nekik. Vendégünk lesz továbbá a bátorligeti Gemini Csillagász Egyesület, melynek tagjai különleges eszközökkel és érdekes tudnivalókkal csábítanak csillaglesre. 

Felelevenítik a szatmári fonók hangulatát

A sajtótájékoztató második felében négy sikeres pályázatról adott hírt a skanzen igazgatója. Baloghné Szűcs Zsuzsanna elmondta: a Nemzeti Tehetség Programban a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Technikummal közösen tizenkét fiatal kapott lehetőséget arra, hogy népi építészetet tanuljon – erre 2,5 millió forintot nyertek. Szintén pályázati forrásból, közel 2,8 millió forintból a nyírvasvári általános iskola 5–8. osztályosai néprajzi alapismereteket sajátíthatnak el. A múzeumfalu szakemberei és a Debreceni Egyetem néprajz tanszékének hallgatói megtanítják a diákoknak, hogyan rendezhetik be az intézmény helytörténeti gyűjteményét, a 60 órás foglalkozás végén pedig közösen állítanak össze egy tárlatot.

– Megyei szempontból a legkiemelkedőbb az a pályázat, amit Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából hirdettek: szeptemberben megnyílik egy időszaki kiállítás, a költő versei kerülnek egy jelenkori étterem étlapjára. Emellett a költeményekben megjelenő népi tárgyakat fogjuk különleges módon  bemutatni. A tárlattal csatlakozunk a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai kínálatához – ismertette Baloghné Szűcs Zsuzsanna. Az igazgató hozzátette: a negyedik pályázat is kuriózum, a múzeumfaluban a tyúkóltól a templomig sokféle épület megtalálható. Jövő év márciusában a tiszabecsi porta istállójában rendeznek be egy, a kenderfeldolgozást bemutató kiállítást, felelevenítve a szatmári fonók hangulatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában