Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.07.15. 07:00

Már toborozzák a számlálóbiztosokat

Az országos összeírás sikeressége nagyban függ a számlálóbiztosok munkájától, felkészültségétől, kommunikációjától.

BM

A legutóbb 2011-ben volt hazánkban népszámlálás | Archív fotó: MTI

A népszámlálás a világ minden országában a legjelentősebb statisztikai célú adatgyűjtés, hazánkban október elsején már a 16. alkalommal rendeznek összeírást, amelynek segítségével a demográfiai változások pontosan követhetők. A cenzus végrehajtása hazánkban mindig a helyi közigazgatási szervek feladata, a polgármesteri hivatalok, illetve a közös önkormányzati hivatalok jegyzői a helyi népszámlálási felelősök, a végrehajtás kulcsszereplői, így kiterjedt feladatkörrel rendelkeznek, s munkájukat a népszámlálási koordinátorok segítik.

A népszámlálás során össze kell írni a településen található valamennyi lakóegységet, továbbá a településen élő személyeket. Aki október 16-áig nem az interneten tölti ki a kérdőívet, azt október 17-e és november 20-a között számlálóbiztosok keresik fel. Ők elektronikus eszközt – tabletet, amit a feladatvégzés idejére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bocsájt a rendelkezésükre – használnak a kitöltéshez, papíralapú kérdőív az idén már nem lesz.  Minden polgármesteri és közös önkormányzati hivatal irányszámokat kapott arra vonatkozóan, hogy hány számlálóbiztos szükséges a helyi népszámlálás lebonyolításához.

Vizsgát kell tenni

– Már megkezdtük a számlálóbiztosok toborzását, a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó három településen, Vásárosnaményban, Olcsván és Jándon összesen körülbelül 25-35 számlálóbiztos végzi majd az összeírási, adatgyűjtési feladatokat – tudtuk meg dr. Deák Ferenctől. Vásárosnamény jegyzője lapunknak elmondta, a számlálóbiztosok kiválasztása, megbízása előtt oktatáson (e-learning) vesznek részt, és sikeres vizsga esetén a jegyző köt megbízási szerződést velük. 

– Elsősorban olyan személyek jelentkezését várjuk, akik legalább középfokú végzettséggel, helyismerettel, jó kapcsolatteremtő, kommunikációs és konfliktuskezelő készséggel rendelkeznek, van számítógépes ismeretük, valamint saját informatikai eszközük interneteléréssel, ami a kötelező e-learning tananyag elsajátításához, majd a vizsgához elengedhetetlen, továbbá van elektronikus és állandó telefonos elérhetőségük és rugalmas az időbeosztásuk.

A számlálóbiztosok – akik csak nagykorú és cselekvőképes személyek lehetnek – munkadíjat kapnak, valamint egyszeri felkészülési és kapcsolattartási díjat. Előreláthatólag 100–140 címen kell kérdőívet kitölteniük. Az országos összeírás sikeressége nagyban függ a számlálóbiztosok munkájától, felkészültségétől, kommunikációjától.

Kihat a jövőnkre

Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője a hivatal közleményében úgy fogalmazott, a legnagyobb hazai statisztikai adatgyűjtés célja, hogy pontos és részletes képet adjon Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. Ez az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről, az eredményei pedig kihatnak a teljes magyar társadalom jövőjére, hiszen hosszú távon szolgáltatnak alapot a különféle országos és helyi gazdasági, társadalmi döntések, fejlesztések előkészítéséhez.

– A területi részletezettség lehetővé teszi, hogy országos, regionális, megyei, járási és települési szinten bármilyen más tetszőleges, akár a településnél kisebb területi egységekre vonatkozó adatok álljanak rendelkezésre. Ezek elősegítik a helyi társadalom összetételének, térbeli jellemzőinek jobb megismerését, megalapozzák az egyes területekre vonatkozó döntés-előkészítést, döntéshozást, kutatást és elemzést – hangsúlyozzák a szakemberek.

Mindenkinek kötelező

A népszámlálási törvény szerint az adatszolgáltatás kötelező és mindenkinek a valóságnak megfelelően kell megadnia az adatokat. A kérdőívet a legkényelmesebb és legegyszerűbben október 1-16. között önállóan, az interneten keresztül tölthetik ki az emberek az erre a célra létrehozott felületen. Ehhez szükségük lesz arra az egyedi belépési kódra, amit szeptemberben a postán minden háztartásnak kiküldött felkérő levél tartalmaz majd. A KSH ezért azt kéri, hogy mindenki őrizze meg a Népszámlálás 2022 felirattal ellátott felkérő levelet.BM

A KSH népszámlálási érdekességei

Az első népszámlálás jellegű felmérést a Krisztus előtti III. évezredben (Kr.e. 2238-ban) Kínában tartották.
Magyarországon az első hivatalos statisztikai szolgálat 1867-ben, a Földmívelés-, Ipar- és Kereskedelemügyi Minisztérium kötelékében kialakított statisztikai szakosztály létrehozásával jött létre. Az új szervezet egyik első, és egyben igen jelentős feladata volt az 1869. évi első népszámlálás, azaz egy, az ország egész területére kiterjedő, teljes körű összeírás megszervezése, amely – mint azóta minden magyarországi népszámlálás – magában foglalja a lakások számbavételét is.
Hazánk második, 1880-as népszámlálása volt az első, amit az 1871-ben létrehozott önálló Országos Magyar Királyi Statisztikai Hivatal szervezett.
A hazai népszámlálások köréből kiemelkedik az 1920. évi, amelynek eredményeire nemcsak a népesség és a lakásállomány számának és összetételének alakulása miatt volt szükség, hanem az I. világháborús veszteségek pontos felmérése miatt is. 
A II. világháború után először 1949-ben tartottak Magyarországon népszámlálást, a lakosság bizalmának elnyerése érdekében a számlálóbiztosok titoktartási esküt tettek.
A 2011. évi a tizenötödik volt a magyarországi népszámlálások történetében, és az első, amelyet az Európai Unió tagjaként hajtottunk végre. Az újítások közül a legfontosabb az internetes kérdőívkitöltés lehetősége volt, amit Magyarországhoz hasonlóan sok országban ekkor alkalmaztak először.

Fontos időpontok! 2022. október 1. és 2022. október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. 2022. október 17. és 2022. november 20. között tart a számlálóbiztosi terepmunka, ekkor az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető. 2022. november 21. és 2022 november 28. között rendezik a pótösszeírást. Ebben az időszakban már csak azon személyeket írják össze, akik a számlálóbiztosok általi interjú keretében sem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek jelentkezniük kell a helyi népszámlálási felelősnél, akinek gondoskodnia kell az ő összeírásukról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában