Bűnügyi visszatekintő 2023

2024.01.11. 20:53

Kivetkőzött emberi mivoltából

Az élettársát tarkón szúrta, majd megpróbálta elvágni a torkát.

Száraz Anita

Az elsőfokú ítélet a 100. (!) tárgyalási napon született meg

Fotó: Dodó Ferenc

Mint ahogy arról beszámoltunk: a Nyíregyházi Törvényszék 2022 decemberében dr. Kiss Gyulát előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt nem jogerősen 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A Debreceni Ítélőtábla a férfi büntetését tavaly novemberben 15 évre enyhítette, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az ítélőtábla kimondta: nem állapítható meg, hogy a vádlott jogos védelmi helyzetben lett volna, a cselekmény minősítését pedig bizonyítottnak látták: a férfi előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletét valósította meg. A háromszoros minősítő körülmény alapján ez a bűncselekmény akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, ám az ítélőtábla enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, illetve az eljárás elhúzódását. Az ítélet immár jogerős.

Gyógyszert kevert az italába

Dr. Kiss Gyula és a sértett 2012-től élettársi kapcsolatban éltek, mely elszámolási viták és a kiskorú gyermekük nevelésével kapcsolatos nézeteltérések miatt megromlott. 2013-ban kölcsönszerződést kötöttek, ez alapján a férfinak két évvel később több mint 6 millió forintot kellett volna visszaadnia élettársának. Noha sokat veszekedtek, 2014 őszén össze akartak házasodni – a nő készült erre, ruhát is varratott, a férfi azonban senkinek sem beszélt e szándékukról. Az esküvő reggelén a nőt kórházba kellett vinni, a férfi pedig azt mondta, üres gyógyszeres fiolát talált az ágya mellett. A történeti tényállás szerint a gyógyszert előző este a férfi keverte az italába, egyrészt, hogy meghiúsítsa az esküvőt, másrészt, hogy később a nő öngyilkossági hajlamára hivatkozhasson.

Azt kérte, hagyja elvérezni

Azt szerette volna, ha kizárólagos felügyeletet szerez, és ő nevelheti a gyermeküket, a stratégiája pedig az volt, hogy kórházba juttatással és feljelentésekkel ellehetetleníti a nőt. Ám mivel a próbálkozásai nem vezettek eredményre, erőszakhoz folyamodott. 2015. február 25-én elmentek a szüleihez, s amikor odaértek, megkérte az édesanyját, hogy hagyja őket magukra. Szeretkeztek, s miközben a nő az S. O. S., szerelem! című filmet nézte, dr. Kiss Gyula rátámadt: megszúrta a tarkóját. Dulakodtak, majd a férfi egy 33 centiméteres késsel megpróbálta elvágni a nő torkát, később egy baltával ütötte fejbe, s azt kérdezte: „Még mindig élsz? Mikor döglesz már meg?”

A nő azt kérte az élettársától, ne bántsa tovább, hagyja inkább elvérezni. Ekkor ért haza a férfi édesanyja, akinek mind a ketten azt mondták, a másik támadott rájuk. A nő életveszélyes sérüléseket szenvedett, a brutális támadást csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően élte túl.

Dr. Stál József törvényszéki bíró az elsőfokú ítélet kihirdetésekor úgy fogalmazott: dr. Kiss Gyula a tettét gátlástalanul, emberi mivoltából kivetkőzve követte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában