Vasárnapi szuperspeciál!

2019.10.31. 13:13

Videó: Nyíregyházán zárul a rali Európa-bajnokság – Olvasónk bejárta kamerával az útvonalat

A jövő héten vasárnap lesz a belvárosi gyors, pénteken a RabócsiRingen is száguldoznak majd a pilóták.

Tizenhat esztendő után visszatér Magyarországra a rali Európa-bajnokság (ERC) mezőnye. A bajnokság zárófordulóját november 8–10. között nyíregyházi központtal rendezik meg. November 8-án, pénteken este hatkor megyeszékhelyünk ad helyet a rajtceremóniának, valamint november 10-én, vasárnap déltől a belvárosi gyorsasági futamnak, illetve este a díjátadó ceremóniának a Kossuth téren.

Az Európa-bajnoki futam útvonala a tavalyi Nyíregyháza ralihoz hasonló lesz. A szervizparknak, a rajtnak és a célnak is Nyíregyháza ad majd otthont, a Zemplénben, illetve a tokaji régióban pedig a gyorsaságik lesznek. Ami azonban változik, hogy egyrészt a rajtceremónián sokkal nagyobb show-ra számíthat a közönség, a szervizpark miatt pedig a Tokaji úti Vásártér november 9-én és 10-én (nagybani és zöldségpiac, iparcikk­piac, állatvásár, autópiac) zárva tart.

Ingyenes nyíregyházi programok

Az Eb ünnepélyes megnyitója, a rajtceremónia, a ­shakedown, kvalifikáció, a szervizpark, a belvárosi körgyorsasági és a céldobogó, díj­átadó ceremónia ingyenesen lesz látogatható, azonban az összes többi helyszínre már egy úgynevezett Rally Passt kell váltani.

Az ERC Rally Hungary november 8-án háromnegyed 10-től kvalifikációval veszi kezdetét. Este hatkor már rajtceremónia lesz Nyíregyházán, a Kossuth téren, majd kicsivel 7 óra után az első gyorsasági szakasz Máriapócson, a RabócsiRingen.

A verseny szombaton hat gyorsasági szakasszal folytatódik, kétszer hármas felosztásban, melyet egy napközbeni, nyíregyházi szerviz szakít félbe. A kezdés reggel 9 órakor várható Újhuta és Nyíri között, majd Füzér–Abaújvári elágazás és Mád–Disznókő következik. E három gyorsasági szakasz összességében 53,77 versenykilométert foglal magában.

Vasárnapi szuperspeciál

Vasárnap szintén több mint száz kilométeres táv áll a versenyzők előtt. Reggel kicsivel 9 óra előtt Óhuta és Fony tíz kilométeres részével kezdődik a futam zárónapjának küzdelme. Az izgalmakat többek között Telkibánya–Újhuta jelentheti, hiszen e gyorsasági huszonkét kilométerrel várja a párosokat. Disznókő–Mád a soron következő kötelező feladat, majd a nyíregyházi szuperspeciál, hat kilométerrel (a belvárosban három kört tesznek meg a versenyzők). A szervizpark után Óhuta–Fony, Telkibánya–Újhuta és végül Disznókő–Mád között zárul a verseny.

A Rally Hungary Európa-bajnokság miatt jövő hétvégén forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell számítani. A belvárosi gyorsasági szakasz a Kálmán utcából startol el. Ezt követően tovább folytatódik a Béla utcában, majd egy nagy kanyarral rátér a Szent István utcára, érinti a Luther-házat, egy újabb nagy kanyart követően következik az Iskola utca és az Országzászló tér. A Kálvin tér érintését követően fordulnak rá a versenyzők a Zrínyi Ilona utcára. Következik a Luther utca, és végül a Bocskai utca hosszabb szakaszának teljesítését követően érnek be a célba.

Forgalomkorlátozások

Az érintett utcák bizonyos szakaszai a nyíregyházi belvárosi gyorsasági futam ideje alatt le lesznek zárva vasárnap reggel 7.30 és este 18 óra között. A lezárással érintett útszakaszokon a forgalmat rendőrök irányítják. Kérnek mindenkit, hogy vasárnap az érintett időpontban a belvárost csak gyalogosan közelítsék meg, a járművek közlekedésére a körutat és az azon kívül eső útszakaszokat használják.

Terelő útvonalon a buszok

Ebben az időszakban azok a helyi és helyközi autóbuszjáratok, amelyek útvonala érinti a rali útvonalát, terelő útvonalon közlekednek.

A járatok minden érintett helyi-helyközi megállóban megállnak. November 9-én, szombaton estétől a belvárosi gyorsasági szakasz útvonalán, illetve itt az érintett utcákban már parkolni nem lehet, a tilosban parkoló autókat elszállítják.

KM


Olvasónk bejárta fedélzeti kamerával az útvonalat:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában