paralimpia

2021.08.27. 07:43

A visszalépő lengyel kitolt Istvánnal

A nyíregyházi párbajtőrözőnek nem volt szerencséje, volt klubtársa paralimpiai bajnok.

ML, MTI

Tarjányi István (balra) az ukrán Kurzin ellen nyert

Fotó: AFP

Szerdán kard, csütörtökön párbajtőr. Ez volt a tokiói programja Tarjányi Istvánnak, az NYVSC kerekesszékes és kardszakosztálya válogatottjának a paralimpián. Miként arról már beszámoltunk, kardban három győzelemmel és három vereséggel végül a nyolcadik helyen zárt Pákey István tanítványa. Csütörtökön reggel jött az újabb megmérettetés, ezúttal párbajtőrrel.

A világ legjobbjai között

Két hetes csoportban kezdtek a vívók, az Istvánéban a lengyel Pluta visszalépett, és sajnos ennek végül jelentősége volt. A táblán öt találat kellett a győzelemhez, István a fehérorosz Andrei Pranevics ellen kezdett, és csak egy találatot vitt be. A brazil Jovane ellen már kettőt, majd a két vereség után végre győzelem jött, mégpedig 5:4-re az ukrán Oleg Naumenko ellen. A következő asszóban a kanadai Daoliang Hu ellen 5:3-ra kapott ki a magyar versenyző, a csoport záróasszóját viszont 5:4-re nyerte az orosz Alexander Kurzin ellen. Ezzel nem jutott tovább, és a tizenegyedik helyen végzett.

– A világ legjobb tizennégy versenyzője alkotta a mezőnyt, István baromi erős csoportba került. A papírforma szerint két győzelmet meg tudott volna csinálni, az pedig a továbbjutást jelentette volna.

– Az ukrán Kurzin ellen nyert is, sajnos aki ellen még esélye lett volna, a kardozó lengyel, az inkább visszalépett. Így Istvánnak maradt az egy nyert asszó, ez pedig nem volt elegendő a folytatáshoz. Majd a párizsi paralimpián visszajön, a Jóisten mindig döntetlenre játszik – vélekedett tanítványa teljesítményéről Pákey Béla.

Amarilla a dobogó tetején

A nőknél aztán nagy magyar siker született. A korábban évekig az NYVSC színeiben versenyző Veres Amarilla a dobogó legfelső fokára állhatott. Amarillának az A sérültségi kategóriában, az elődöntőben és a fináléban a legjobbak közé tartozó két kínai vívót kellett legyőznie.

– Nemcsak párbajtőrben, hanem kardban is ezt szerettem volna. Tegnap ez nem sikerült, nem így volt megírva valószínűleg. Én mindent megtettem az elmúlt öt évben a felkészülés során, az utolsó három évet a BVSC-ben végig dolgoztuk az edzőimmel. Ez egy óriási csapatmunka volt – nyilatkozta a 28 éves vívó, aki bal oldali bénulással született.

A magyarok közül korábban csupán Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián – Barcelonában és Atlantában összesen háromszor –, így Veres Amarilla az első magyar női bajnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában