Salakmotor

2022.06.10. 15:47

Szombaton jön az esztendő versenye

Fantasztikus mezőny jött össze, újabb Grand Prix-kvalifikációt rendeznek a Nagyhalász Speedway Ringen.

ML

Fazekas Dennis (hátul) ismét találkozik majd David Bellegoval (elöl) és Chris Harissel (balra)

Fotó: Mán László

Ez a halászi salak imádja a vizet, nyeli, mint kacsa a nokedlit. Persze az ovál rendesen elő van készítve, a nedvesség pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a vörös pálya megfelelő minőségű, tömör és sima legyen. Márpedig ilyenre van szükség szombaton, hiszen az év versenyének lesz a házigazdája a Nagyhalász Speedway Ring. A héten már eddig is sok-sok köbméternyi vizet nyelt el a pálya és még fog is szombatig. 

Ismét lesz ausztrál 

Miként arról már beszámoltunk, a salakmotoros Grand Prix négy selejtezőjének egyikét rendezik a halászi pályán. Tizennégy nemzet kiválóbbnál kiválóbb vaspapucsosai versengenek majd a továbbjutást jelentő négy hely egyikéért. A közelmúltban rendezett Európa-bajnoki selejtezőn már ismét bizonyított a halászi pálya, az akkori mezőnyből többen is visszatérnek a rangosabb megmérettetésre. Az európai motorosok mellett ketten Argentínát képviselik, a legtávolabbról az ausztrál Brady Kurtz érkezik. Érdekesség, hogy a tavalyi GP-kvalifikációt honfitársa, Rohan Tungate nyerte, akkor először játszották a halászi pályán az auszik himnuszát. 

Minden rendben van 

– Minden rendben van, készülünk a szombati versenyre – kezdte érdeklődésünkre Albók József pályatulajdonos, a nagyhalászi klub első számú embere.

Az időjárás legyen jó 

– Locsoljuk, készítjük elő a pályát a világbajnoki megmérettetésre. Kicsit aggasztott, hogy a FIM csak későn, szerdán közölte velünk a startlistát, ez elsősorban a marketing szempontjából okozott egy kis gondot, de ezt is megoldottuk. 

– A futamtábla is nyomdába került, és a médiát is tájékoztatni tudtuk. A lényeg az, hogy az időjárás legyen jó. A versenyzők nagy része nem először fog indulni nálunk, ez pedig a motorosok kvalitása mellett még inkább záloga lehet a nívós, Grand Prix-hez méltó versenynek. 

– Ami versenyzőnket, Fazekas Dennist illeti, többet várok tőle, mint amit az Eb-selejtezőn mutatott. A technika adott számára, a többi rajta múlik. Felkészültünk arra, hogy több ezren fognak érkezni, megfelelő számú parkolóhely van, a lelátókon ülőhely várja a szurkolókat – fűzte még hozzá Albók József. 

Dennis nagyon várja 

Fazekas Dennisnek idén már több rangos megmérettetés is kijutott. A Grand Prix ez évi nyitánya előtt muracsányi tesztversenyen vett részt, másnap a halászi MACEC Kupán. Tartalékként ott volt Muracsányban a GP első fordulóján és egy futamban lehetőséget is kapott. 

Aztán Kroskóban az U21-es világbajnoki selejtezőn az első két futamban nullázott, az azt követő háromban viszont nyolc pontot szerzett. Aztán jött ismét hazai pályán az Európa-bajnoki selejtező, ahol Dennis teljesítménye elmaradt a várttól, négy pontot gyűjtött be. Szombaton jön az újabb lehetőség, ismét egy igen erős mezőnyben. 

– Vasárnap egy jót edzettünk a halászi pályán, már nagyon várom a szombati versenyt. Nagyon bízom benne, hogy jobban fog menni, mint az Európa-bajnoki selejtezőn. Minden adott, motorok, szerelők, a cél a tisztes helytállás, a mezőny igen erős, de a motorosok nagy részével már versenyeztem. Bízom benne, hogy a hazai pálya előnyt jelent számomra, bár a riválisok közül sokan már versenyeztek itt – nyilatkozta Fazekas Dennis. 
A verseny szombaton 15 órakor kezdődik, délelőtt 10.30-kor pedig indul az edzés. 

Rajtlista

1 Vaclav Milik (cseh) 
2 Patrick Hansen (dán) 
3 Fernando Garcia (argentin) 
4 Lukas Fienhage (német) 
5 Fazekas Dennis 
6 Crisian Zubillaga (argentin) 
7 Nick Skorja (szlovén) 
8 Paco Castagna (olasz) 
9 Bárány Márk 
10 Dominik Kubera (lengyel) 
11 Marko Levishin (ukrán) 
12 David Bellego (francia) 
13 Oliver Berntzon (svéd) 
14 Jevgenij Kostigovs (lett) 
15 Brady Kurtz (ausztrál) 
16 Chris Harris (brit) 

Tartalék 
17 Füzesi Richárd 
18 ? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában