Magyarország

2010.07.29. 18:06

Ságvári löszfalomlás: nem volt építési engedélye a tulajdonosnak

<p>Csak a Dél-Dunántúlon 250 településen vannak veszélyes lösz-, vagy homokfalak - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Kraft János, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Pécsi Bányakapitányságának bánya-felügyeleti geológusa.</p>

Az elmúlt évtizedekben több helyen megbolygatták már ezeket a falakat, melyek ennek következtében elvesztették stabilitásukat, a csapadékos időjárás pedig tovább rontott a helyzeten, emiatt vannak omlások - mondta Kraft János.

A Baranya megyei Gyódon minden harmadik ház olyan telekre épült, melynek végében löszfal van - mondta a Független Hírügynökségnek Schmidt Ferenc polgármester. Már voltak omlások a faluban, de eddig senki nem sérült meg. Az önkormányzat a saját intézményeinél, így az iskolánál is támfalat épített, erre hat év alatt 30 millió forintot költöttek. A magántulajdonban lévő telkeken azonban erre nincs pénze a tulajdonosoknak.

Életeket követelnek a löszfalak

Múlt szombaton a Somogy megyei Ságváron két család dolgozott együtt, a löszfalat akarták megerősíteni egyikük otthonánál. A támfal alapjaihoz ástak árkot, a tíz köbméternyi föld ekkor zuhant rá két gyerekre és egy fiatalemberre hét méter magasból. Bár azonnal kiásták őket, az 5 és fél éves kisfiú és a 11 éves kislány életét már nem tudták megmenteni. A fiatalembert mellkasig temette be föld, ő könnyű sérüléseket szenvedett.

Kecskés Gábor, Ságvár polgármestere csütörtökön a Független Hírügynökségnek azt mondta: a munkákhoz a tulajdonosnak nem volt építési engedélye. Ugyanakkor a tulajdonos egy vállalkozót bízott meg a munkák elvégzésével, ott dolgozó ismerőse is ennek a vállalkozónak dolgozó munkás volt. A tragédiában meghalt gyermekek egyike a ház tulajdonosának, másikuk az ott dolgozó férfinek a gyereke volt. A két kisgyermeket péntek délután négy órakor, közös szertartáson temetik el Ságváron. A temetés a szülők kérésére zárt körű lesz.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz az ügyben - mondta a Független Hírügynökség érdeklődésére Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!