Sport

2013.10.24. 08:32

Vaspapucsosok csodás ékszerdoboza

Vaspapucsosok szórták a salakot szombaton délután Nagyhalászban, az ország legújabb oválján. Jövőre már verseny is lehet a nagyhalászi salakmotoros pályán.

Vaspapucsosok szórták a salakot szombaton délután Nagyhalászban, az ország legújabb oválján. Jövőre már verseny is lehet a nagyhalászi salakmotoros pályán. Albók József pályatulajdonos és Nagy Róbert, a salakmotorosok szakágvezetője köszöntötte a kellemesnek ígérkező délután résztvevőit, majd kezdetét vette az örömmotorozás. Több mint húszan, zömükben öreg motorosok pattantak nyeregbe, hogy körözzenek egy jót.

Angolos ovál

A sportág megyebeli kedvelőinek nagy örömére Stefáni Attila is remekül húzta a gázt, de az érdeklődők láthatták Tihanyi Sándor Subit is, és Nagy Róbert sem hagyta ki a remek lehetőséget. A Nyíregyházi Volán egykori remek motorosai közül Petrikovics József és Seres János csak kívülről figyelte egykori riválisait.

– Két esztendeje jött az ötlet, hogy a szabadidő parkban a tervezett focipálya köré építsek egy salakmotor pályát.

– Hogy miért ezt? Voltam néhány versenyen és láttam, hogy megyénkben is sokan kedvelik ezt a technikai sportágat, ki ne emlékezne a Nyíregyházi Volán versenyzőinek egykori sikereire. Elkezdtük a munkát és jelenleg itt tartunk. Tettük mindezt önerőből, pályázati pénz nélkül.

– Hogy mennyiért? Ezt ne firtassuk, a lényeg a pálya – mutatja be a kis vaspapucsos ékszerdobozt Albók József, a pálya kiötlője és tulajdonosa. – Ott lesz a depó, – mutat balra – a túlsó egyenes kivételével körben lelátó lesz. A légfal már üzemel, a pályát szakemberek tervezték, mindent az elírásoknak megfelelően építettünk és fejlesztünk majd tovább – sorolja lelkesen a teendőket és terveket Albók József.

A halastó közvetlen közelében épített, bő háromszáz méteres ovál amolyan angolos pálya, rövid egyenesekkel, szinte végig törni kell a motort, miként azt a versenyzők be is mutatták.

– Nagyon jó a pálya, igazán profi szintű és jól motorozható. Ahogyan azt Józsi bának mondtam: egy baja van csak, hogy tizenöt évet késett – adott véleményt Stefáni Attila, neki pedig hihetünk a minősítésről.

Jövőre már versenyek?

A körözők között ott volt Nagy Róbert, akit aligha kell bemutatni a sportág kedvelőinek. Az egykori remek motoros immáron szakágvezetőként érkezett Nagyhalászba. Nem jött egyedül, hiszen a Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, és Zólyomi Andrea főtitkár is kíváncsi volt a nagyhalászi csodára.

– Le a kalappal Albók József előtt, aki pénzt, időt és munkát nem sajnálva egy ilyen remek pályát épít – kezdte lapunk tájékoztatását Nagy Róbert. – Mint egykori versenyző, valamint pályatulajdonos, edző és szakágvezető mondhatók véleményt: jól motorozható, ám sokat kell rajta körözni, hogy az esetleges apróbb hibák kijöjjenek és azokat ki lehessen javítani. Bízom enne, hogy jövőre már versenyeket is lehet majd rendezni, a szakág minden szakmai segítséget megad majd ehhez. Azért is jött a szövetség két vezetője, hogy láthassa, milyen üdvözítő próbálkozás is van a sportágban.

Családias hangulatban

– Ha már itt voltunk, tartottunk is egy szakági értekezletet, összegeztük az idei esztendőt és beszéltünk a jövő évi tervekről. Jól sikerült az a szakmai fórum, amelyen bárki kérdezhetett és véleményt mondhatott.

– Szeretnénk összehozni és összefogni a salakmotoros társadalmat, ennek tükrében igen hasznosnak és előremutatónak vélem a fórumot.

– Nem szabad elszigetelődnünk, az a jó, ha a szurkolók, a sportág iránt érdeklődők testközelben láthatják eredményeinket és gondjainkat, ilyen családias hangulatú beszélgetésekkel lehet acélozni az erőnket. A pénz magától nem fog beáramolni a salakmotorozásba, befektetőt, támogatót nem könnyű találni, ám a tovább éléshez minden lehetőséget meg kell ragadni.

– Mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat Nagyhalászban, látogatásunk elérte a célját, és motorozni is jó volt – mondta végezetül Nagy Róbert.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!