Tűzoltósági Tanácsos

2020.09.17. 12:13

Huszonöt év, huszonöt pontban

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője negyedévszázada teljesít hivatásos szolgálatot.

Fotó: katasztrófavédelem

Kovács Szabolcs tűzoltó alezredes nemcsak a 25 év után járó igazgatói elismerést vette át a közelmúltban, hanem megkapta a Tűzoltósági Tanácsos címet is.

Sok minden történt az elmúlt években – életpályáját a kezdetektől, stílusosan 25 pontban összegezzük:

1. Kovács Szabolcs a Záhonyi Közlekedési Szakközépiskolában tanult. 1992-ben, a helyi tűzoltóság felhívására társaival csapatot alakítottak és részt vettek a megyei diák tűzoltó versenyen. Ott kezdődött minden.

2. Egy évvel később a tűzvédelem másik szakterületén is megmérette tudását, hiszen az akkori megyei tűzoltó-parancsnokság szervezésében diákoknak rendeztek tűzmegelőzési vetélkedőt.

3. Az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán tűzvédelmi mérnöknek tanult.

4. 1997-ban kapta meg hadnagyi kinevezését, a Záhonyi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon kezdett szolgálatparancsnokként.

5. Nem sokkal később, 1998-tól tűzmegelőzési kiemelt főelőadóként dolgozott Záhonyban.

6. 2000-ben került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. Főelőadó, kiemelt főelőadó, majd osztályvezető lett (Megelőzési Osztály).

7. A 2001. évi felső-tiszai árvíz elleni védekezés során kifejtett áldozatos munkájáért és a beregi térségben végrehajtott helyreállítási, valamint újjáépítési feladatainak sikeres végrehajtásáért is elismerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

8. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a megyei ügyeleten is szívesen látott el szolgálatot.

9. Folyamatosan képezte, képzi magát: Rendészeti szakvizsga, Rendészeti vezetőképző, ADR ügyintéző, RID tanfolyam, ICAO tanfolyam.

10. Szakmai munkája elismeréseként többször soron kívüli előléptetésben részesült, 2010 májusa óta tű. alezredesként teljesít szolgálatot.

11. 2011-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltósági Felügyelőség kiemelt főreferenseként teljesített szolgálatot.

12. Új szakterület: 2012-től a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, iparbiztonsági főfelügyelője.

13. Felesége ’szakmabeli’, jelenleg az Igazgatóság Költségvetési Osztályának ügyintézője.

14. Szabolcs szabadidejében felesége kreatív alkotó-tevékenységét is segíti.

15. Az alezredes egy egyetemista lány- és egy gimnazista fiúgyermek büszke édesapja.

16. Családjával az aktív pihenést, kirándulásokat részesíti előnyben.

17. Egyik legemlékezetesebb és leghosszabb ADR-es akciójuk során, délután 15 órától este 22 óráig tartott a szabálytalan külföldi szállítmány ellenőrzése, az intézkedések végrehajtása.

18. Mai napig aktív a helyszíni ellenőrzések során is.

19. A katasztrófavédelem állományában 2014. évben végzett tevékenységének elismeréseként vehette át az ÉV TISZTJE” címet, 2015. januárjában!

20. Három évvel később kapta meg a „Vasútért” elnevezésű elismerő kitüntetést.

21. Munkatársai és saját szakmai fejlesztése az egyik legfontosabb számára.

22. 2018-ban a RID ellenőrök országos szakmai vetélkedőjén az iparbiztonsági szakterület munkatársai a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

23. 2019-ben az ADR ellenőrök szakmai vetélkedőjén II. helyezést értek el.

24. Kovács Szabolcs idén már negyedévszázada teljesít hivatásos szolgálatot.

25. Ebben az esztendőben vehette át a Tűzoltósági Tanácsos címet.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában