Helyi közélet

2016.05.26. 17:26

Tényleg csak egy kaland legyen! - megyénkben mindent megtesznek a kalandparkok biztonságáért

Nyíregyháza, Tiszalök - A megyében sokat tesznek azért, hogy elkerüljék a csillebércihez hasonló balesetet.

Nyíregyháza, Tiszalök - A megyében sokat tesznek azért, hogy elkerüljék a csillebércihez hasonló balesetet.

Tizenhárom gyerek alatt szakadt le a csillebérci Challengeland Kalandpálya egyik hálója múlt vasárnap. A gyermekeket a mentősök kórházba szállították, súlyos sérülést egyikük sem szenvedett. A szerencsétlen baleset, no meg a nyakunkon lévő gyermeknap adta az apropóját annak, hogy megkeressünk két megyei kalandparkot, és feltegyük nekik a kérdést: milyen gyakorisággal és hogyan ellen­őrzik a park területén felállított akadályokat, játékokat?

„Csak” egy játék

A tiszalöki Feketeszakáll Kalandpark részéről Dan Tamás, a parkot üzemeltető cégcsoport elnök-vezérigazgatója elmondta: a kalandpark is „csak” egy játék, azonban egyedi jellegéből adódóan a biztonságra is komoly hangsúlyt igyekeznek fektetni.

Tiszalökön a tervezésnél és a kivitelezésnél is olyan cégek működtek közre, melyek komoly európai referenciákkal rendelkeznek a kalandparképítés területén.

– Parkunk játékai megfelelnek az itthon elfogadott ÉMI-TÜV SÜD által kidolgozott építési normáknak, sőt, annak minőségi és ellenőrzési követelményeit messzemenőkig meghaladják – fogalmazott lapunknak Dan Tamás, aki részletesen taglalta a kalandpark felülvizsgálati tervét.

Felülvizsgálati akcióterv

Eszerint van egy napi szintű ellenőrzés, melyet a személyzet erre kiképzett munkatársai végeznek el. A havi kontroll már egy csoportvezető és az üzemeltető jelenlétében történik. A negyedéves felülvizsgálatot a kivitelező cég munkatársai végzik el, ám az éves ellenőrzés a legszigorúbb: ezen a kivitelező cég emberein túl egy független szakember, illetve egy ellenőr is jelen van.

– A biztonságos üzemeltetés érdekében a kalandpark dolgozóinak egy oktatáson is részt kell venniük, melyet a Magyar Ipari Alpintechnikát Oktatók Érdekvédelmi Egyesülete rendez el. A tanfolyam befejezése után a résztvevők vizsgát tesznek, és csak ezt követően dolgozhatnak tovább a Feketeszakáll Kalandparkban – tájékoztatott Dan Tamás, aki hozzátette: az oktatás során a kalandpark személyzete megismerkedik különféle egyéni zuhanás elleni védelmi rendszerekkel, az ipari alpintechnikai alapokkal, ahogy az erdei magaslati kötélpálya, mobil-, és fix telepítésű sport mászófal biztonságtechnikai üzemeltetésével is.

Megtudtuk azt is: a személyzet a védőfelszereléseket (beülőket) is rendszeresen ellenőrzi, a mászóköteleket a szabályoknak megfelelően cserélik.

Harmincszoros túlbiztosítás

Szerdán, de még csütörtökön sem fogadott kalandra vágyó gyermekeket és felnőtteket a Nyíregyházi Kalandpark, mert Tóth Attila tulajdonos úgy döntött, rendkívüli és fokozott ellenőrzést tartanak a két és fél hektáros parkban.

– A legfontosabb számunkra a biztonság, így mindennap nyitás előtt megvizsgáljuk a csaknem 100 pályánkat, és a kötelező, jogszabályban előírt, rendszeres felülvizsgálatok is megtörténnek – mondta a tulajdonos, aki maga is megdöbbent a csillebérci baleset miatt, ám érthető módon nem bocsátkozott találgatásokba az okokat illetően. A 2010-ben épített nyíregyházi kalandbirodalomban évente több mint ötezren fordulnak meg, és minden látogatónak, aki ki akarja próbálni az ügyességét, a gyakorlópályán át kell esnie a kötelező oktatáson, ahol elsajátítja a védőfelszerelések – többek között a biztonsági hevederek használatát, azt, hogyan kell a karabinereket szabályosan átkötni.

– Harmincszoros a túlbiztosítás – hangsúlyozta Tóth Attila és példaként említette: a drótkötelek 3 tonnát bírnak el, de csak egy mászó tartózkodhat rajta, akinek a testsúlya nem haladhatja meg a 150 kg-ot. Ezen felül az animátorok folyamatosan jelen vannak a pályákon, ügyelnek a biztonságra, elégtelen pályahasználat esetén az adott vendéget a biztonság megőrzése érdekében lehívják a pályáról. Mindenki számára, minden alkalommal kötelező a felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában