ingyenes az oltás

2020.10.09. 17:30

Vakcinával biztonságban

Ötven felett érdemes bevállalni az influenza elleni védőoltást.

Forrás: shutterstock

Bárki térítésmentesen veheti fel az idén az influenza elleni védőoltást. Mint ismert, a kormány ingyenessé tette a vakcinát, ami rendszerint október második felében érkezik meg a háziorvosi rendelőkbe. Érdemes beszélni arról, miért is fontos a pandémia alatt ez az oltás nemcsak a veszélyeztetett korosztálynak és a krónikus betegeknek, hanem másoknak is.

Növelni kell az átoltottságot

– A praxisomban minden évben ajánlom az influenza elleni védőoltást, és nem csak a veszélyeztetett korosztálynak, ugyanis mindenki jár közösségbe, a legtöbb embernek van beteg hozzátartozója, aki miatt érdemes felvenni az oltást. Ezzel érvelek a vakcina mellett, mégis vannak, akiket nehéz meggyőzni, és sajnos egyre több az oltástagadó is – tudtuk meg dr. Tisza Krisztinától. A nyíregyházi háziorvos elmondta, az elmúlt években az influenza elleni védőoltásnál alig volt jellemző a 40-50 százalékos átoltottság, emiatt az össznépesség védettsége is alacsony maradt a vírusfertőzéssel szemben.

– Remélem, ebben az évben változtathatunk ezen, többen kérik majd az oltást, ugyanis a magas lázzal, kimerültséggel, erőtlenséggel és izomfájdalommal járó influenzából képtelenség néhány nap alatt meggyógyulni. Minimum 8-10 nap a gyógyulási idő, ami nem jelenti azt, hogy utána máris ugyanolyan „fitt” az ember, mint azelőtt. Hetekig is eltarthat a lábadozás. Az oltóanyag minden évben változik, ahogy a vírus is. Mivel a vakcina az előző influenzaszezon elemzései alapján készül, évente ismételni kell az oltást – hívta fel a figyelmet a doktornő.

– Sokan nem tudják, hogy a koronavírus-járvány előtt is használtuk a PCR-tesztet – folytatta –, ugyanis fizikális vizsgálattal nem lehet pontosan diagnosztizálni, milyen vírustörzs betegítette meg a pácienst. A nagyon súlyos tünetekkel járó influenzavírusoknál is alkalmaztuk ezt a vizsgálati módszert. Abban bízunk, hogy ha valaki beoltatja magát influenza ellen, akkor nagy valószínűséggel – nem száz százalékosan, de – ki tudjuk majd zárni a szezonális megbetegedést és koronavírusra teszteltetjük a beteget. A koronavírus most a középkorosztályt támadja, ezért lehet legalább annyira fontos ebben a korcsoportban az influenza elleni oltás, mint az időseknél. Ártani nem fog, a praxisom alatt még nem találkoztam rá panasszal – vázolta fel az összefüggéseket Dr. Tisza Krisztina.

Hozzátette, hogy az egymást követő többszöri influenzaszerű megbetegedések a fiatal szervezetet is próbára teszik. A legyengült szervezet pedig sokkal nehezebben veszi fel a harcot a koronavírussal is.

A háziorvos kiemelte azt is, hogy vitaminokkal, helyes táplálkozással, mozgással a jó kondíciónkat karbantarthatjuk – és fontos is, hogy figyeljünk rá –, ám csupán ennyivel garantáltan nem tudjuk megelőzni a vírusfertőzéseket. Jó fizikummal, erős immunrendszerrel gyorsabban és nagyobb eséllyel épülhetünk fel a betegségekből.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában