Mátészalka

2022.05.03. 07:01

Ha intézkedni kell, őt keresik

Betegséggel, balesettel és bűnesettel nem számolt a mátészalkai szavazatszámláló.

PI

Senki zsebében nem szeretnék kutakodni, de ön meg tudná mondani forintra pontosan, hogy most mennyi pénz van a tárcájában? Nos, erre a Mátészalkán élő Szaniszló Sándorné sem volt képes, amikor a rendőrök faggatták, így a kisnyugdíjas özvegyasszony egy vasat sem látott még viszont az ellopott pénzéből. Történt ugyanis, hogy az egyedül élő, 78 éves Marika néni a múlt hónapban tetten ért a lakásában egy besurranó tolvajt, aki ijedtében az ablakon távozott – persze, nem üres kézzel. 

– Amikor hazaértem, gyanús neszre lettem figyelmes, a hangok a konyhából nyíló spájzból jöttek. Megpróbáltam bejutni az ajtón, ám ellenállásba ütköztem. Attól tartva, hogy a csapdába került betörő pánikba esik, és rám támad, úgy döntöttem, inkább kimegyek az utcára, és segítséget kérek. A rendőrök percekkel a riasztás után már a helyszínen voltak, ám a hívatlan látogató addigra kereket oldott. 

– A nyomozás eredményre vezetett, a gyanúsított beismerte tettét, az eltűnt tárcámat pedig megtalálták a befőttek között. Az irataimat visszakaptam, a készpénzt azonban máig nem, mivel csak megsaccolni tudtam az eltűnt összeget. Furcsállom ezt az eljárásrendet, de ha ezt írja elő a törvény, türelemmel kivárom a végét – mondta el lapunknak Szaniszló Sándorné. 

Mindig számíthatnak rá 

Hűséges előfizetőnk elárulta, családtagként tekint a Kelet- Magyarországra. Szülei az elsők között rendelték meg az újságot annak idején, ő pedig megörökölte tőlük az előfizetést. Reggelente lapozza fel, miután enni adott a jószágoknak. Kedvence a keresztrejtvény, a Kisállat oldal, illetve a belpolitikai és a Mátészalka életéről szóló híradások. 
– Ebben a városban születtem, jártam iskolába, éltem le az életem, nem csoda, hogy úgy ismerem, mint a tenyeremet, és sok ismerős, környékbeli hozzám fordul, ha akad valamilyen probléma, elintéznivaló a hivatalban. Mint már oly sokszor, az idei országgyűlési választások alkalmával is jelentkeztem szavazatszámlálónak, mert fontosnak tartom a társadalmi szerepvállalást. Április első vasárnapján reggel fél hatkor álltam munkába, és másnap hajnalban értem haza. Ehhez képest elszomorító, hogy egyesek negyedórát sem szánnak arra, hogy a választásokon véleményt nyilvánítsanak, beleszóljanak közös ügyeink alakulásába – jegyezte meg a maholnap 80 esztendős delegált, akiről az is kiderült, bár számos betegséggel küzd, „nem szívbajos”. 
– Kínosan ügyelek a szabályok betartására és betartatására, így amikor kampányolni kezdett a szavazóhelyiségben az egyik képviselőjelölt édesanyja, csendre intettem, és jegyzőkönyveztettem az esetet – idézett fel egy múltbéli sztorit Marika néni. 

Hivatásos gondnok lett 

Szaniszló Sándorné a diákéveiben tejipari technikusnak tanult, mintegy 30 évig dolgozott a szalkai tejipari vállalatnál. A Kelet-Magyarországban megjelent, megsárgult fénykép őrzi emlékét annak, amikor a gyártósoron megjelentek az első Túró Rudik, s a dolgozók még kézzel csomagolták piros pöttyös pizsamákba a finomságokat. 
– Később a helyi önkormányzatnál hivatásos gondnokként álltam munkába, nem kis felelősséggel járt a szociális otthonokban élő, gondnokság alatt lévő emberek ügyeinek intézése. A nyugdíjba vonulásom után sem hagytam, hogy megöljön az unalom, az erőnlétemhez képest mindmáig teszek-veszek, dolgozgatok. A 2021-es esztendő nem az én évem volt: alig kerültem haza a kórház Covid-osztályáról, combnyaktörést szenvedtem, hosszú időbe telt a felépülés. Szerencsére nagyszerű családom és szomszédaim vannak, akikre mindig mindenben számíthatok – mesélte a két gyermekkel, öt unokával és három dédunokával büszkélkedő Marika néni. 

 

Borítókép: A maholnap 80 esztendős Szaniszló Sándorné az idei országgyűlési választáson sem tétlenkedett | Fotó: Pusztai Sándor

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában