SUP

2021.04.09. 12:13

Igazi kuriózum, állva evezés a Rétközi-tavon

Többfordulós SUP-versenyeket rendeznek megyénkben, elsőként a legnagyobb tófelületen.

KM

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői

Fotó: Tóth László

Béres Szabolcs ismert a technikai sportágak kedvelői között. A drifting.hu ügyvezető igazgatója, a Trackwood versenyek főszervezője, a drift hazai meghonosítója jegyzett név a szakmában. Az általa vezetett Hunakamo Sport Egyesület 2007 óta szervez nívós versenyeket és családi programokat megyénkben.

Igazi látványosság

A drift mellett újabb különleges sportágak versenyeit igyekszik meghonosítani. Például 300 körös motorversenyt szerveznek a RabócsiRingen, és felkarolták az egyre népszerűbb SUP versenyeinek szervezését. Az első deszkán evezős viadal a megyénkben a Rétközi-tavon lesz. Erről számoltak be azon a sajtótájékoztatón, amelynek a Szabolcsveresmarthoz közeli Bucka-Lak látogatóközpontja adott otthont csütörtök délelőtt.

– A SUP a stand up paddle­boarding kifejezésből kreált betűszó, azt jelenti, hogy állva evezés, mégpedig egy szörfdeszkán. Maga a sportág az 1940-es évek óta egyre népszerűbb, gyökerei pedig több mint 3000 évre nyúlnak vissza. Érdekesség, hogy a második alkalommal kiírt világbajnokságnak a nyár végén hazánk ad otthont. Többfordulós sorozatot rendezünk, az első itt lesz a Rétközi-tavon július derekán. Úgy vélem, érdemes lesz idelátogatni akár csak nézőként, szurkolóként is, hiszen számos egyéb meglepetéssel is készülünk – tudatta Béres Szabolcs.

– A megye legnagyobb tófelülete elsődlegesen a belvízi csatornákból is befolyó vizek összegyűjtésére szolgáló vízfelület, azonban a hobbihorgászat mellett szeretnénk, ha megyénk számára fontos turisztikai célponttá válna. Az újra a természetes élővilágában pompázó tóra szeretettel várják az érdeklődőket, júliusban pedig a SUP-osokat – mondta Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője.

Géberjén és Levelek

– A Tiszából folyamatosan megújuló 400 hektáros vízfelület további sportágaknak ad majd helyet, olyanoknak, mint például a szörf. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség pedig a tavon építi ki kelet-magyarországi bázisát. A helyszín és a tó adottságai Európában egyedülállóak – fűzte hozzá Mikucza Tamás, az Alkossunk Várost Alapítvány elnöke.

A rétközi lesz az első találkozó, amelyet a tervek szerint még kettő követ megyénkben augusztusban Géberjénben, majd Leveleken. Minden találkozón lesznek kiegészítő rendezvények, remélhetőleg az akkori járványügyi helyzet mindezt lehetővé teszi.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában