SUP

2021.04.09. 12:13

Igazi kuriózum, állva evezés a Rétközi-tavon

Többfordulós SUP-versenyeket rendeznek megyénkben, elsőként a legnagyobb tófelületen.

KM

Béres Szabolcs ismert a technikai sportágak kedvelői között. A drifting.hu ügyvezető igazgatója, a Trackwood versenyek főszervezője, a drift hazai meghonosítója jegyzett név a szakmában. Az általa vezetett Hunakamo Sport Egyesület 2007 óta szervez nívós versenyeket és családi programokat megyénkben.

Igazi látványosság

A drift mellett újabb különleges sportágak versenyeit igyekszik meghonosítani. Például 300 körös motorversenyt szerveznek a RabócsiRingen, és felkarolták az egyre népszerűbb SUP versenyeinek szervezését. Az első deszkán evezős viadal a megyénkben a Rétközi-tavon lesz. Erről számoltak be azon a sajtótájékoztatón, amelynek a Szabolcsveresmarthoz közeli Bucka-Lak látogatóközpontja adott otthont csütörtök délelőtt.

– A SUP a stand up paddle­boarding kifejezésből kreált betűszó, azt jelenti, hogy állva evezés, mégpedig egy szörfdeszkán. Maga a sportág az 1940-es évek óta egyre népszerűbb, gyökerei pedig több mint 3000 évre nyúlnak vissza. Érdekesség, hogy a második alkalommal kiírt világbajnokságnak a nyár végén hazánk ad otthont. Többfordulós sorozatot rendezünk, az első itt lesz a Rétközi-tavon július derekán. Úgy vélem, érdemes lesz idelátogatni akár csak nézőként, szurkolóként is, hiszen számos egyéb meglepetéssel is készülünk – tudatta Béres Szabolcs.

– A megye legnagyobb tófelülete elsődlegesen a belvízi csatornákból is befolyó vizek összegyűjtésére szolgáló vízfelület, azonban a hobbihorgászat mellett szeretnénk, ha megyénk számára fontos turisztikai célponttá válna. Az újra a természetes élővilágában pompázó tóra szeretettel várják az érdeklődőket, júliusban pedig a SUP-osokat – mondta Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője.

Géberjén és Levelek

– A Tiszából folyamatosan megújuló 400 hektáros vízfelület további sportágaknak ad majd helyet, olyanoknak, mint például a szörf. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség pedig a tavon építi ki kelet-magyarországi bázisát. A helyszín és a tó adottságai Európában egyedülállóak – fűzte hozzá Mikucza Tamás, az Alkossunk Várost Alapítvány elnöke.

A rétközi lesz az első találkozó, amelyet a tervek szerint még kettő követ megyénkben augusztusban Géberjénben, majd Leveleken. Minden találkozón lesznek kiegészítő rendezvények, remélhetőleg az akkori járványügyi helyzet mindezt lehetővé teszi.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában